mondo.rs

Stalno plačete tokom svađe?

Autor:

Evo šta da radite ako ne možete da kontrolišete svoje emocije, pa uvek plačete tokom svađe.

Stalno plačete tokom svađe? Foto: Guliver/Getty images, fizkes

Mnogi jednostavno ne mogu da izdrže da ne zaplaču tokom rasprave, čak i ako imaju vrlo dobre argumente. To može da bude prilično iritantno ako ste odrasla osoba, a lako se može desiti i da vas partner optuži da pokušavate da manipulišete njime tim suzama, iako uopšte nije tako.

Stručnjaci objašnjavaju da, koliko god neki smatrali suze bespotrebnim, one mogu da pokažu naša osećanja kada nas reči "iznevere" – mogu da pokažu empatiju prema partneru, šok kada čujemo nešto neočekivano ili bes kada nam neko uputi neistinite, teške reči u svađi.

"Suze su signal koji drugi vide", kaže naučnica Mendi Oklander. Ona dodaje da je to prirodna reakcija na stres u trenutku, ali ističe i da su ponekad "smetnja" u svađi, posebno ako ih partner doživljava kao znak slabosti.

"Mnogi partneri postaju ogorčeni na partnera koji stalno plače tokom svađe jer smatraju da na taj način pokušava da ih izmanipuliše", kaže psihoterapeut Karder Staut. "Takođe, takva osoba se ponekad od strane drugih može smatrati i emocionalno nestabilnom".

Zašto plačemo

Staut iz svog iskustva rada sa pacijentima kaže da obično postoji neki razlog zašto osoba stalno plače tokom svađe.

"Možda je u pitanju neka trauma, možda se plaše konfrontacije, a suze su samo proizvod tog straha. Možda se plaše da će svađa dovesti do raskida i ne mogu da podnesu samu pomisao na posledice, pa zbog toga na ovaj način iskazuju tu svoju ranjivost".

I dok je neke sramota što stalno plaču tokom svađe i smatraju da time pokazuju svoju slabost, "drugi sebe suzama leče, ako naiđu na podršku i razumevanje drugih", dodaje Staut.

Sklonost plakanju u svađi može da zavisi i od toga na koji način se vezujemo za partnera, smatra psiholog Stejsi Rouzenfeld.

Ukoliko ste anksiozni, svesni ste i najmanje promene raspoloženja ili ponašanja vašeg partnera. Te promene čak možda shvatate i lično i mislite da se uvek tiču vašeg odnosa. Pošto ste veoma emotivni, moguće je i da usred rasprave prebrzo dolazite do nekih zaključaka.

"Ako ste anksiozni, možda se plašite da će konflikt dovesti do raskida", kaže Rouzenfeldova. "Umesto da budete realni i slušate šta vam partner govori, vas možda više brine da će partner otići od vas nakon konflikta". I, eto potoka suza...

U zavisnosti od toga kakav je tip vaš partner, možda će razumeti vaše suze, a možda će smatrati da ga gušite suzama i želeće da ode zbog toga.

Rouzenfeldova dodaje i da su žene te koje češće plaču, a razlog za to je, smatra, kulturološki – žene su naučene da izbegavaju izražvanje besa.

"Zbog toga bes često izražavaju na drugi način, recimo plakanjem. Možda se plaše kako će drugi reagovati na njihov bes, da bi to moglo da dovede do odbijanja, raskida, pa čak i nasilja".

Ok, šta onda da radite ako stalno plačete pred partnerom u toku rasprave?

Staut poručuje da se ne plašite ukoliko se, u žaru trenutka, na vašim obrazima pojave suze. Ali, ako želite da to izbegnete, savetuje da sa partnerom otvoreno razgovarate i smislite "sigurnosnu reč" koju ćete izgovoriti ako rasprava krene u tom smeru da biste mogli da se rasplačete. Zatim izađite na kratko iz prostorije, udahnite vazduh ili prošetajte kako biste se smirili.

Takođe, ne bi bilo loše da razmislite šta je tačno to što vam u svakoj raspravi tera suze na oči. Šta time pokušavate da poručite partneru?

"Razgovarajte sa partnerom o svojoj sklonosti plakanju u svađi i o tome šta te suze znače", savetuje Rouzenfeld. "To će vam pomoći da shvatite zašto se to dešava i šta to znači u kontekstu vaše veze".

Povezano

Sve vesti