mondo.rs,Telekom Srbija

DRŽAVNI SLUŽBENIK: "Ne znam ko si, ali ovo je Srbija"

Gledali smo četvrtu epizodu hit serije "Državni službenik" - ukoliko vi niste, znajte da slede spojleri!

DRŽAVNI SLUŽBENIK: "Ne znam ko si, ali ovo je Srbija" Foto: Mondo/Goran Sivački

U novoj epizodi "Državnog službenika", videli smo dva pokušaja ubistva, dve smrti, ali i jednu opasnu pretnju...

Na kraju poslednje epizode saznali smo da je Lazarova doušnica iz američke ambasade uspela da se dočepa informacija o ubijenom političaru Radmiloviću.

Ona mu na sastanku "vraća knjigu" u kojoj se nalazi ključ, za koji Lazar i dalje ne zna šta otključava. Uz ključ dobija i informacije koje će promeniti sve što smo gledali do sada!

Milan Marić o Lazaru: ČOVEK, ne superheroj!

Pre nego što otkrijemo najbližeg saradnika i stranačkog kolegu ubijenog Radmilovića, gledamo sastanak tajne službe na kojem će Milojević konačno otkriti ime Karadžinog naslednika.

"Ne znate ko je u pitanju? E, jaki ste mi vi obaveštajci. Moj novi zamenik je uvaženi kolega Bakrač. Nije tajna da sam mu krstio sina, ali on nije jedini čiju sam decu krstio i koga sam venčao, ipak to nije uticalo na odluku, pa gledajte da se ne priča uokolo", govori Miloje.

"Hvala kume", odgovara Bakrač.

Radovan Vujović - 8. 9. 1984. Foto: Mondo/Stefan Stojanović Radovan Vujović - 8. 9. 1984.

Nakon proglašenja gledamo i sam sastanak - Bakrač otkriva da je Lazar preko doušnika dobio informacije da se u svim američkim agencijama, organizacijama i fondovima, stalno pojavljuje jedno ime - Tihomir Todorović, kum ubijenog Radmilovića i čovek koji uvek pobeđuje na, najverovatnije, nameštenim tenderima za kompjutersku opremu.

"On je bio ideolog Pokreta straža koji je kasnije postao stranka Srpski otadžbinski sastav. Muca, pa nije mogao da se eksponira, ali je Radmiloviću pisao govore", govori Bakrač, a Miloje naređuje Lazaru da ga istraži.

Lazar od doušnice iz američke ambasade, nakon večere koju koju joj je spremio, saznaje da je on "jedna nepoznanica".

"Dobija sve tendere, nikome nije jasno. Šefovi su tražili istragu, ali je Ajatolah to stopirao", govori mu ona, nakon čega je Lazar pita ko je to. "Supervizor za investicije. Službovao je u Zagrebu, pa su ga prebacili. Zove se Spenser Ripli, hrvatskog je porekla".

Lazar je potom moli da organizuje neki skup na koji će biti pozvan i Ajatolah, što ova i organizuje. Na žurku dovodi Maju, prostitutku koju smo upoznali u prvoj epizodi, još jednu Lazarevu doušnicu, koja se predstavlja kao Lazareva, tačnije "Mihajlova koleginica iz vlade".

Par minuta kasnije, ruka misterioznog supervizora za investicije joj je već na zadnjici i njih dvoje kreću u Majin stan. Za njima kreće i Lazar sa svojim agentima i ubrzo ulazi u garažu zgrade u kojoj Maja ima stan, i ulazi u kombi za prismotru koji je već tu parkiran. Gledaju Maju i misterioznog lika koji joj govori "lep stan"...

"Ministar mi ga iznajmljuje, da me je*e". Ajatolah je pita koji ministar, a ona se zbuni i ne zna šta da kaže. Nakon par, ipak predugih minuta, ona odgovara "ministar državne uprave" i kreće da se skida.

Ajatolah vadi telefon i govori joj da mora nešto da otkaže. Potom gledamo scenu seksa, ali i shvatamo da ništa nije otkazao, već pozvao dva muškarca u crnom džipu da dođu u Majin stan.

Dok Lazar i agenti gledaju snimke sa sigurnosnih kamera, prenos se prekida - brz pogled na kamere ispred zgrade i zapaze crni džip. "Otkud ovaj džip ovde" viče Lazar a potom progovara: "Ovo su Slavkovi ljudi".

državni službenik Foto: Promo/Superstar TV/Branimir Milovanović

Kreću u akciju - dok oblače pancire Ajatolah napušta zgradu i Lazar naređuje Krletu da ga prati i ulazi u stan gde zatiče kako jedan od muškaraca davi Maju. Ubija ga, pojavljuje se drugi i ubija i njega. Maji ukazuju pomoć i odlaze za Krletom do Ajatolaha.

Ajatolah dolazi do napuštene kuće koju čuva obezbeđenje - opet Slavkovi ljudi, kako je Krle koja ga prati primetila. U kući - Tihomir Todorović!

"Spenseru, šta je ovo", pita uplašeni Todorović, a ovaj mu odgovara: "To ti meni reci. Danas mi je tvoja služba namestila neku klinku, a ja fin, samo potpisujem i dajem pare. Pa sam se setio tebe... hajde da prođemo kroz sve...".

"Niko nije znao za našu komunikaciju", govori uplašeni Tihomir. "Samo Dušan i ja, a nismo nikome govorili jer bi nas vi napustili". Potvrđuje da je prebacivao pare baš onako kako mu je Spenser naredio.

"Ja sam izašao iz ove priče, u stranku i ne idem, Dušan i ja smo se kod mene nalazili".

"Šta ćeš reći ako te privedu", pita ga Ajatolah, a on dogovara: "Služba da me privede, pa to što ja radim njih ne interesuje".

Ajatolah mu govori da mu veruje i savetuje da ostane još malo u kući, dok on ne ode da ih ne bi neko video zajedno, ali ipak, dok prolazi pored obezbeđenja, govori momcima da ga ubiju. Utom dolazi i ubica koji treba da "završi posao", ali u isto vreme stižu i Lazar i drugi agent.

Pre nego što je ubica stigao da ispali hitac u Todorovića, Lazar ga ubija i izvlači Radmilovićevog saradnika.

Agenti Tihomira i njegovu porodicu odvodena tajnu lokaciju i saznaju celu priču od njega...

"Radili smo s Rusima. To je bilo bezveze, vodili nas po Rusiji, pokazivali nam crkve, kinta nula... i mi naletimo na neke Amere, prave patriote, malo previše desno, ali uštekali smo neku lovu i otišli u Ameriku. Tamo nas dočekao neki Karmajkl, ludak neviđeni, ima mrežu razvijenu i dao nam kintu da držimo predavanja. Mi pričali o Bosni, Kosovu i onda ja kažem Dušanu 'jebote, hajde i mi da napravimo stranku'. I od opozicione stranke može da se živi ako si pametan. Ja nisam mogao da istupam u javnost jer mucam, pa sam onda otvorio firmu za kompjutere i tako smo istakali lovu od opština koje smo dobili koalicijom. Kad je pobedio, zove Karmajkl i javlja da je sad u Stejt departmentu i da bi mogli da radimo zajedno. Hajde da radimo. Krene lova i onda se odjednom javi Ajatolah i kaže kao 'ja sam njihov čovek ovde, momci vreme je da se aktivirate'. Da počnemo da govorimo protiv muslimana, migranata... izbegavali smo, ali su Dušanu zalepili da je fašista, pa smo više pričali o Kosovu i tako... al on izričito kaže 'morate'.

Sve ovo Lazar ponavlja na sastanku u tajnoj službi Miloju i Bakraču, ali im i postavlja pitanje "otkud tamo Slavkovi ljudi", ali ne dobija odgovor.

Potom Miloje i Bakrač i sami kreću da razgovaraju sa Tihomirom i vide "kome da ga predaju".

"CIA hoće da te ubije, šta ćemo da radimo s tobom", pita Miloje Todorovića, a ovaj odgovara da "ima prijatelje Ruse". Bakrač poziva jedno od imena koje mu on daje i saopštava "da ima neko ko hoće da ga zaštiti".

Na kraju četvrte epizode vidimo i predaju plavoj i oštroj Ruskinji okruženoj obezbeđenjem.

Dok dve tajne službe "predaju i čuvaju" čoveka koji je zamalo izgubio glavu, Lazar nakon Milojevog i Bakračevog ćutanja o Slavkovim ljudima, uzima stvar u svoje ruke.

Ulazi u Spenserov automobil i čeka ga... Ajatolah ulazi u auto i Lazar upire pištolj u njega.

Pokazuje mu slike pretučene, modre Maje, a on govori "Ja to nisam uradio, to nema veze sa mnom".

"Poslao si ljude da to urade, da joj se svete. Listaj slike - vidiš ove? To su ljudi koji su joj to uradili", govori lazar i pokazuje slike muškaraca koje je ubio u sobi te noći. "Vidiš, ako se njoj nešto desi, cela tvoja porodica će ovako izgledati. Ne zanima me ko si, mi smo služba u Srbiji i mi u Srbiji možemo sve!"

Pogledajte MONDO prilog o seriji Državni službenik:

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti