mondo.rs

Posvećenost ili zavisnost od vežbanja? (VIDEO)

Autor:

Vežbanje je dobro za zdravlje, sve dok ne pređe u zavisnost. A gde je linija koja razdvaja posvećenost vežbanju od zavisnosti?

Posvećenost ili zavisnost od vežbanja? (VIDEO) Foto: Guliver/Getty Images/LightFieldStudios

Fizička aktivnost je jako važna za zdravlje – smanjuje rizik od razvoja hroničnih stanja poput dijabetesa tipa 2, jača kosti, mišiće i zglobove, a pomaže čak i kod nekih mentalnih zdravstvenih problema.

Dakle, jasno je da vežbanje ima sjajne efekte na zdravlje, ali može da bude i uzrok problema ukoliko postanete zavisni od vežbanja.

Ukoliko konstantno otkazujete aktivnosti sa prijateljima i porodicom da biste vežbali, i sve ostalo planirate u odnosu na vežbanje, imate problem. Takođe, ukoliko vežbate i kada ste povređeni ili osećate bol, imate opsesivni osećaj griže savesti ako preskočite trening, to može da upućuje da ste postali zavisni od vežbanja.

Zavisnost od vežbanja se ne dijagnostikuje zvanično kao mentalni poremećaj, ali su stručnjaci razvili niz upitnika i alata koji mogu da pomognu da utvrdite da li ste zavisni od vežbanja.

Stručnjaci ističu da otprilike jedno od 200 ljudi ima zavisnost od vežbanja, a evo kako da utvrdite da li ste posvećeni vežbanju ili ste zavisni.

Koncept zavisnosti od vežbanje je relativno nov, a vreme koje provodite vežbajući i učestalost treninga, kao i ishrana i motivacija za trening mogu da se povežu sa zavisnošću.

Naime, ukoliko ste konstantno okupirani vežbanjem i imate određene probleme ukoliko ne vežbate – česte promene raspoloženja, nervoza, nesanica – može se reći da ste zavisni od vežbanja. Ova preokupacija vežbanjem je prilično stresna i neretko utiče na razne aspekte života, uključujući i društveni.

Ukoliko i pored redovnih fizičkih aktivnosti opsesivno brojite kalorije i razmišljate samo o mršavljenju, ni to nije baš dobro. Imajte na umu da sekundarna zavisnost od vežbanja može da bude deo nekog drugog poremećaja, poput anoreksije ili bulimije.

S obzirom na to da zavisnost od vežbanja još uvek nije zvanično prepoznata kao poremećaj, teško je utvrditi koliko se često javlja. Ali, prema studiji Keep Fit koja je analizirala 1.711 korisnika teretana širom Evrope, 11,7 odsto njih su u opasnosti od razvoja zavisnosti od vežbanja.

Stručnjaci skreću pažnju da ovakvom trendu možda doprinose i "fitspiracije" (#fitspiration) na društvenim mrežama, gde se svakodnevno postavljaju fotografije "savršenih" tela. Na taj način se pred ljude postavljaju nerealna očekivanja, pa oni postaju nezadovoljni sobom. To ih izlaže riziku usvajanja nezdravih strategija da bi ispunili svoje ciljeve kada je reč o izgledu.

Takvo okruženje je idealno za razvoj zavisnosti od vežbanja, zajedno sa drugim poremećajima, poput telesne dismorfije – psihološkog poremećaja kada osoba postaje opsednuta svojim umišljenim fizičkim "manama".  

U ovoj studiji se pokazalo da oni koji su zavisni od vežbanja uglavnom imaju problem i sa anksioznošću i sa samopouzdanjem. Takođe, oko 38,5 odsto njih je izloženo riziku od telesne dismorfije.

Stručnjaci dodaju da je među osobama koje su zavisne od vežbanja veći rizik i da počnu da uzimaju neku od supstanci koja će im povećati fizički performans, a to je posebno izraženo kod muškaraca.

Mnogi učesnici studije koristili su steroide, diuretike, hormon rasta, potiskivače apetita i slične supstance, kako bi imali bolji fizički performans, ali i kako bi svoje telo brže doveli do onoga što smatraju savršenstvom. Ove supstance, ističu stručnjaci, nisu dobre po zdravlje.

Dobro je biti fit

Nemojte da paničite ukoliko svakodnevno idete u teretanu kako biste bili fit, to samo po sebi ne znači da ste zavisni od vežbanja. Nema ništa loše ni u tome ako na društvenim mrežama potražite malo "fitspiracije" da biste bili aktivni.

Problem se javlja kada ispunjenje ciljeva koji se tiču vežbanja i fizičkog izgleda počnu da vas obuzimaju u celosti, kada počnete da gubite prijatelje jer od stalnog vežbanja nemate vremena za društvene aktivnost ili kada zbog toga propuštate neke poslovne prilike, recimo.

Uopšteno govoreći, ukoliko raspored vežbanja upravlja vašim životom, moguće je da imate problem i trebalo bi da potražite pomoć.

BONUS VIDEO

Izvor: mondo

Povezano

Sve vesti