mondo.rs

Jedini roditeljski saveti koji su vam potrebni

Autor:

Stotine stručnjaka su saglasne: sve se svodi na ovo!

Jedini roditeljski saveti koji su vam potrebni Foto: Guliver/Getty Images/Liderina

Pustite decu da "padnu"

Da bi naučili da budu nezavisni, deca moraju povremeno i da padnu (i bukvalno i figurativno), bez vaše pomoći.

"Većina roditelja zna šta su njihova deca sposobna, ali ipak 'uskaču' da im olakšaju stvari i urade nešto umesto njih", kaže autorka knjige o roditeljstvu Šeri Noga.

Ona savetuje da uvek imate na umu da su dugoročni efekti – recimo, tinejdžer koji zna sam da opegla stvari - važniji od trenutnih neprijatnosti.

"Pre nego što pritrčite da pomognete, zapitajte se da li je vaše dete stvarno u opasnosti. Zatim, zapitajte se da li vaše dete ima odgovarajuće veštine koje su mu potrebne da savlada neki zadatak", savetuje Nora, dodajući da se to odnosi na sve. Ukoliko smatrate da dete ima veštine, odmaknite se i gledajte šta radi, a ako nema potrebne veštine, pomozite mu da ih stekne.

Tri pravila za domaći zadatak

Domaći zadaci često zadaju muke i roditeljima i deci, a profesor društvenih nauka Ted Tedorou savetuje da "prvo pojedete žabu".

"Prvo uradite najtežu stvar", to je prvo njegovo pravilo, a zatim: "Odmaknite im telefon. Ne moraju da drže telefon pored sebe barem dok rade domaći zadatak".

Pravilo broj tri: "Čim završi sve zadatke, neka dete spakuje knjige za sutrašnji dan i ostavi ranac na svoje mesto. Ovo je jednostavan proces od tri koraka, pravila, koja deca lako mogu da usvoje, pa nećete morati da zvocate".

Zapamtite ove četiri reči

Histerija male dece najčešće se dešava zbog nekih od sledeće četiri stvari: dete je gladno, uznemireno, usamljeno ili umorno.

Budite strogi kada je reč o spavanju

Studija objavljena 2013. godine je pokazala da sedmogodišnjaci koji nemaju ustaljeno vreme odlaska na spavanje češće imaju probleme sa ponašanjem, nego oni koji imaju ustaljene navike spavanja.

Što duže vremena prolazi da deca nemaju striktno određeno vreme za odlazak u krevet, sve je gore, tvrdi psiholog Heder Tejlor, savetujući da budete vrlo strogi kada je o tome reč.

Pustite ih da čitaju šta žele

Deca koja čitaju zarad svog zadovoljstva od toga imaju višestruke koristi, uključujući i to da lakše savladaju jezik, a bolji su i u matematici, pokazalo je novo istraživanje.

Nemojte da forsirate decu da čitaju ono što vi želite, pustite ih da sami izaberu jer će tako lakše zavoleti čitanje i to će im postati navika, savetuje profesorka engleskog jezika Meri Leonard.

Ne plaćajte im da čiste svoje sobe

Sve više roditelja na ovaj način pokušava da privoli decu da očiste svoju sobu ili sobe, ali ne bi trebalo.

"Ako im date nešto novca da raspreme krevet, onda će vas, kada ih pošaljete u prodavnicu, pitate koliko ćete im platiti za to. Zašto bi radili nešto za džabe kada možete da im platite?", pita stručnjak za roditeljstvo Elison Šafer.

Budite im primer

Želite samouverenu decu? Pokažite im kako to da budu!

"Većina odraslih ne žele da idu u bioskop sami jer ih je sramota da sede sami. Uradite to, pa onda popričajte sa decom o tome", savetuje autor knjiga za roditelje Dejvid Elin.

Slično tome, ako deca vide da se smejete jer ste, recimo, celog dana išli okolo u majici okrenutoj naopako, i da vas nije sramota toga (kao što bi većinu bilo), i oni će imati sličan stav prema takvim stvarima.  

Obratite posebnu pažnju u ovom uzrastu

Otprilike kada napune 14 godina, deca ne žele više da slede ponašanje drugih, već da svima dokažu da misle svojom glavom, kažu psiholozi. Savetuju da u tom periodu budno motrite na ponašanje deteta, ali i da pokušavate često da razgovarate sa detetom o tome sa kime se druži – to će vam pomoći da znate šta se dešava i da mu ponudite podršku ako zatreba.

Suočite ih sa strahovima

Ako se vaše dete plaši psa, recimo, nemojte da ga odvedete na drugu stranu ulice čim pas naiđe. Demistifikujte strah, savetuju stručnjaci.

"Slatka kuca! Hajde da popričamo sa vlasnikom i pitamo možemo li da pomazimo psa, da vidiš kako mu je mekano krzno", predlaže pedijatar Roj Benarok da kažete detetu.

Ako je reč o nekim drugim stvarima, poput primanja vakcine, recimo, budite saosećajni, ali ne previše emotivni.

"Biće u redu, potrajaće samo nekoliko sekundi. Znam da boli", predlaže reči saosećanja pedijatar.

Da utišate malu decu...

Kada želite da utišate malu decu, snizite ton svog glasa, umesto da vičete. To će decu naterati da se fokusiraju na vas.

Brinite o sebi

Jako je važno da brinete o sebi, ako želite da budete dobar i posvećen roditelj. Roditeljima je potreban san, odmor, hrana i malo zabave, da bi imali snage za sve što ih očekuje sa decom.

"Ljudi osećaju grižu savesti što mnogo rade, pa sve svoje slobodno vreme žele da posvete deci. Ali, rizikujete da se time potpuno iscrpite emocionalno i na svaki drugi način", smatra dečji psihijatar Fred Stoker.

Dovoljno je da odvojite za sebe 15 minuta za tuširanje nakon dolaska s posla, na primer, dvadesetak minuta uveče da čitate ili radite bilo šta što vas opušta i u čemu uživate.

Povezano

Sve vesti