• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Han oduvao Bosance: Kad se uozbiljite...

Izvor MONDO/Agencije

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da je tokom nedavne posete Sarajevu dao do znanja vlastima BiH da ne mogu očekivati dobijanje statusa kandidata ove godine. Suspendovani i iz Skupštine Saveta Evrope.

Radio Slobodna Evropa (RSE) javlja da ovo saznanje proizlazi iz pisma koje je Han poslao predsedavajućem spoljnopolitičkog komiteta Evropskog Parlamenta Dejvidu Mekalisteru, u kojem ga obaveštava o nedavnoj zvaničnoj poseti Sarajevu.

Upozorio sam lidere BiH protiv nerealnih očekivanja ove godine. Naglasio sam da ne postoji automatizam između mišljenja i statusa kandidata, i jasno sam stavio do znanja da se reforme moraju dogoditi pre nego što se razmotre dalji koraci u evropskim integracijama”, podvukao je Han u pismu u kojem RSE ima uvid.

BiH suspendovan iz skupštine Saveta Evrope

Bosna i Hercegovina će do kraja ove godine biti suspendovana iz rada Parlamentarne skupštine saveta Evrope (PSVE) jer u roku šest meseci od održanih opštih izbora nije imenovala nove predstavnike u tom telu, izjavio je danas predstavnik Saveta Evrope u BiH Dragoslav Štefanek. "BiH do kraja ove godine neće moći da učestvuje u radu PSVE. To znači da BiH neće učestvovati prilikom donošenja jedne od najvažnijih odluka koja će biti doneta tokom ove godine, a to je imenovanje novog glavnog sekretara Saveta Evrope", rekao je Štefanek i dodao da BiH neće učestvovati na tri zasedanja, niti u odborima tog tela.

Prema navodima u ovom pismu, Han je upozorio da članice EU imaju potrebu da vide da su lideri BiH “ozbiljni i kredibilni” kada je u pitanju usvajanje i implementacija reformi, naročito onih koje se tiču migracije i imenovanja kontakta za Evropol.

Ja sam, takođe, podvukao da je Evropska komisija, kao i cela Evropska unija, spremna da pomogne naporima BiH, ali da isključivo izabrani bosanskohercegovački lideri mogu ispuniti očekivanja građana”, naveo je Han u pismu.

Evropski komesar je u pismu naglasio da se sastao sa predstavnicima institucija i civilnog društva, u cilju pripreme mišljenja EK o spremnosti Bosne i Hercegovine da postane zemlja kandidat za punopravno članstvo u EU.

Kako stoji u pismu, on je sve sagovornike informisao da će mišljenje predstavljati sveobuhvatnu mapu puta o tome šta se očekuje od BiH da bi dalje napredovala ka Evropskoj uniji.

DODIK: HAOTIČNA BIH

Bošnjaci su spremni da rizikuju evropski put BiH svojim sitničarenjem i dovođenjem u pitanje formiranje vlasti, upozorava srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik.

Dodik je upozorio da je zbog neformiranja vlasti na nivou BiH evidentan opšti zastoj u zemlji, da je situacija u BiH haotična i da nema izgleda da će ona biti popravljena u nekom razumnom periodu.

Nema ni delegacije u Savetu Evrope

Dodik je naglasio da sve to predstavlja jednu opštu konfuziju koja dovodi do gubljenja kredibiliteta BiH. "Najsvežiji primer koji govori u prilog toj tvrdnji jeste da nemamo delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope a koju je BiH bila dužna da saopšti do 6. aprila, imajući u vidu unutrašnju dinamiku Saveta Evrope koji u aprilu treba da potvrdi agremane izabranim predstavnicima", istakao je srpski član Predsedništva.

"Opstrukcije koje vrše Bošnjaci će deprimirati i urušiti kompletan politički sistem u BiH. Moram da izrazim potpuno nezadovoljstvo stanjem, neaktivnostima organa na nivou BiH, zaustavljanjem rada Predsedništva BiH, neformiranjem parlamenta, propuštenom prilikom za evropski put BiH", rekao je Dodik u intervjuu Srni.

On je dodao da je bošnjačka politička elita spremna na sve samo da zadrži postojeću strukturu u vlasti na nivou BiH, pre svega, srpskog kadra u zajedničkim institucijama kako bi obezbedili njihovu participaciju i podaništvo za politike koje su oni stavili na dnevni red unitarizacije BiH.

Isto tako, kaže Dodik, vidljivo je da na nivou BiH nije konstituisan ni parlament.

"Činjenica je da nisu konstituisane ni komisije parlamenta, jer nije dovoljno samo izabrati kolegijume i reći konstituisani su domovi u Parlamentarnoj skupštini, a to što su na primjer sadašnji ministri istovremeno i delegati i poslanici je apsurd. Tako da mi u BiH sada imamo jednu apsurdnu situaciju koja traje već previše dugo", naveo je Dodik.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

srBEnDA

Bosna ponosna🤣

special image