mondo.rs,Tanjug

Izrael glasa: Odlučuje se o sudbini Netanijahua

Autor:

Glasanje na opštim izborima u Izraelu je počelo, javlja AP.

4
A- A A+


Birališta su otvorena u 07.00 po lokalnom vremenu, a Izraelci će danas izabrati novi parlament sa 120 članova i doneti "presudu" o daljoj političko sudbini aktuelnog premijera Izraela Benjamina Netanijahua, koji se kandiduje za peti mandat uprkos optužbama za korupciju.

Izborna mesta zatvaraju se u 22.00, a preliminarni rezultati biće poznati nekoliko sati kasnije.
Pravo glasa ima 6,3 miliona izraelskih građana.

Najveći problem kampanje vladajuće stranke Likud ("Ujedinjenje") jeste Netanijahuova upletenost u tri slučaja korupcije, što je otvorilo put "Plavoj i beloj stranci" koju predvode bivši vojni komandant Beni Ganc i bivši ministar finansija Jair Lapid.

Ako partija Benjamina Netanjahua odnese pobedu, to bi mogao da bude njegov peti mandat na celu vlade. Time bi pretekao prvog premijera Izraela Davida Ben-Guriona po broju mandata.

Manje partije mogle bi ili da imaju presudnu ulogu ili da uopšte ne uđu u Kneset ako ne pređu cenzus, odnosno ne dobiju bar 3,25 odsto glasova, prenosi Blumberg.

Među ovim partijama nalaze se Zehut ("Identitet"), libertarijanska cionistička partija čija je popularnost znatno skočila pošto su pozvali na legalizaciju marihuane, Kulanu ("Svi mi"), centristička partija koja se fokusira na ekonomska pitanja poput životnih troškova, i Jisrael Bejtenu ("Izrael, naš dom"), originalno partija ruskih doseljenika u Izrael, koja se zalaže za "rešenje dve države" s Palestinom.

Nijedna partija u istoriji Izraela nije samostalno osvojila većinu, već su sve vlade bile koalicione.

Netanijahuova trenutna koalicija ima minimalnu većinu sa 61 poslanikom iz pet partija.

Konačni rezultati biće objavljeni dva dana posle glasanja, a nakon nedelju dana predsednik Ruven Rivlin zadužuje jednu partiju za pravljenje koalicije, prvo konsultujući sve partije koje su se izborile za ulazak u Parlament.

Kandidat koje Rivlin odredi za sastavljanje koalicije ima 42 dana da to učini. Ako u tome ne uspe, predsednik može dati šansu još dvema partijama pre nego što se Kneset raspusti i raspišu se novi izbori.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti