mondo.rs

Erdogan traži ponavljanje izbora u Istanbulu!

Autor:

Vladajuća turska Partija pravde i razvoja (AKP) saopštila je danas da će tražiti ponavljanje lokalnih izbora u Istanbulu, navodeći kao razlog navodne neregularnosti.

0
A- A A+
Erdogan, Turska Foto: AP Photo/Emrah Gurel/Tanjug

Ovaj zahtev je usledio nakon što je Izborna komisija odbila zahtev partije na čijem je čelu predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan za ponovno prebrojavanje svih glasova na izborima održanim 31. marta.

Predstavnik Erdoganove stranke je rekao da će iskoristiti pravo na "vanrednu žalbu".

Partija predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana pretrpela je veliki udarac na izborima. Na lokalnim izborima održanim 31. marta Erdoganova stranka pobedila je na nivou cele Turske, ali je izgubila vlast u Ankari i u Istanbulu (sa malom razlikom u glasovima).

Vladajuća turska Partija pravde i razvoja žalila se na rezultate izbora, posle čega je u nekoliko istanbulskih distrikta počelo ponovno prebrojavanje glasova na listićima koji su prvobitno proglašeni nevažećim. 

Stranka je tražila ponovno brojanje svih glasova u 38 distrikta Istanbula, a ne samo listića koji su proglašeni nevažećim.

Izborna komisija je odbila zahtev da se ponovo prebroje svi glasovi, već je odobrila ponovno brojanje glasova iz 51 glasačke kutije u 21 istanbulskom okrugu.    

Povezano

Sve vesti