mondo.rs

Zahvalite svom ljubimcu...

Autor:

Nismo ni svesni kako i koliko kućni ljubimci utiču na nas...

Zahvalite svom ljubimcu... Foto: Guliver/Getty images, Rasulovs

Kažu da je pas čovekov najboljih prijatelj, a i ovo istraživanje govori tome u prilog.

Vlasnici pasa srećniji su od vlasnika mački, pokazalo je istraživanje organizacije NORC na Univerzitetu u Čikagu. Prema podacima ove studije, 36 odsto vlasnika pasa prijavljuje da su "veoma srećni", u poređenju sa samo 18 vlasnika mački.

Naravno, to što neko ima psa možda nije jedina stvar koja doprinosi njegovom osećaju sreće.

Ali, ovo zanimljivo istraživanje je otkrilo i da vlasnici pasa češće stupaju u brak i imaju svoju kuću, češće nego vlasnici mačaka – a ova dva faktora svakako doprinose osećaju sreće.

Ovo nije jedina studija koja je analizirala vlasnike pasa i mačaka.

Nedavno sprovedeno istraživanje je pokazalo da vlasnici pasa u proseku prepešače oko 1.400 kilometara godišnje, zbog čega ne samo da su vitkiji od onih koji nemaju psa, već to dobro utiče i na njihovo mentalno zdravlje i smanjuje nivo stresa.

Takođe, studija sprovedena 2016. godine je pokazala da su vlasnici pasa boljeg blagostanja po svim aspektima, u odnosu na vlasnike mački.

Ali, vlasnici mačaka i drugih životinja svakako ne bi trebalo da očajavaju jer istraživanja pokazuju da je bilo koji kućni ljubimac dobro deluje na mentalno i fizičko zdravlje svog vlasnika.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 1.000 vlasnika pasa i mačaka prošle godine pokazalo je da su oni koji imaju ljubimca zadovoljniji svojim poslom, ali i da su manje usamljeni, zahvaljujući društvu svog ljubimca.

Neka druga istraživanja su pokazala da kućni ljubimci dobro deluju na kardiovaskularno zdravlje svojih vlasnika, snižavaju njihov krvni pritisak, a vreme provedeno sa ljubimcima ublažava i simptome depresije.

Dakle, kojeg god ljubimca da imate kod kuće, volite ga i budite mu zahvalni za svu ljubav koju vam pruža!

Podsetite se MONDO kućnih ljubimaca:

A ako još nemate ljubimca ili biste želeli još jednog...

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti