Tanjug

Konkurs za medicinare: Rad u Nemačkoj i bez jezika

Autor:

Počeo je drugi, od tri planirana ovogodišnja konkursa za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara opšteg i pedijatrijskog smera u Nemačkoj.

19
A- A A+
krv, vađenje krvi, davaoci krvi, davalac krvi, medicina, špric, vena, doktor, dom zdravlja, laboratorija, zdravstvo Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Prijave se šalju preko Nacionalne službe za zapošljavanje do 26. aprila, rečeno je Tanjugu u nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju - GiZ.

"Minimalne zarade su od početka godine povećane. Pre nostrifikacije diplome ona iznosi 2.000 evra bruto, a nakon nostrifikacije 2.400 evra bruto", rečeno je u GiZ-u.

Oni navode da poslodavci, koji imaju ugovor sa "Triple Win" projektom, a ima ih 200, ne smeju ponuditi manju platu od te koja je dogovorena.

Milioni Nemaca rade dodatne poslove da "prežive"

Projekat se orijentiše prema kodeksu Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i ne regrutuje stručno osoblje iz zemalja koje imaju nedostatak radne snage, niti sme da prouzrokuje nedostatak stručnog osoblja na tržištu rada u matičnim zemljama.

Poznavanje nemačkog jezika nije presudno, jer projekat "Triple Win" obezbeđuje stručnu i jezički pripremu o trošku projekta, kao i u procesu nostrifikacije diplome i integraciji novih zdravstvenih radnika u nemačko društvo.

Stručnjaci WILLKOMMEN: Još lakše do posla u Nemačkoj

Projekat "Triple Win" sprovodi se po Sporazumu o posredovanju i privremenom zapošljavanju srpskih državljana u Nemačkoj iz 2013. godine.

Za šest godina "Triple Win" je posredovao u zapošljavanju 660 medicinskih i pedijatrijskih sestara i tehničara, što je 110 godišnje.

Sledeći konkurs, poslednji ove godine, biće raspisan krajem avgusta.

Povezano

Sve vesti