mondo.rs

Slovenci optužuju Hrvate: Špijunirali ste nas!

Autor:

Dve članice Evropske unije, koje imaju otvoreno pitanje granice, ponovo u sukobu. Ovog puta reč je o špijunskoj aferi, kako tvrde Slovenci.

3
A- A A+
špijun, špijuni, špijunska afera Foto: MONDO ilustracija - Nevena MIlivojević ilustracija

Odnosi Slovenije i Hrvatske, dve punopravne članice Evropske unije, opet su ustalasani.

Poznato je da dve zemlje vode bitku oko granice kod Piranskog zaliva, a upravo je ova tema indirektno povezana sa novom aferom - špijunaža.

Naime, Slovenci su optužili hrvatsku obaveštajnu službu prisluškivala bivšeg slovenačkog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovenačku funkcionerku Simonu Drenik. Slovenačka POP TV plasirala je informaciju da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj pokušao da zaustavi emitovanje reportaže o navodnom prisluškivanju.

Slovenci su zakazali hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odbacuje optužbe da su ona ili hrvatska vlada pokušali da utiču da reportaža ne bude emitovana.

''Predsednica Hrvatske nije i nikada ne bi ni tražila da se neka tema povuče iz slovenačkih medija, ni direktno, ni preko posrednika. O pisanju slovenačkih medija saznala je upravo iz samih medija.  Činjenica je da je Slovenija prekršila arbitražni sporazum i time međunarodno pravo, a što je za epilog imalo propast arbitraže. Reč je o pravosudnom skandalu, a ne o obaveštajnoj problematici, i odbacujemo ovaj pokušaj zamene teza", saopšteno je iz kabineta Grabar Kitarović.

I iz hrvatske vlade negiraju da je bilo ko pokušao da utiče na slovenačke medije.

Televizijska stanica POP-TV objavila je da je hrvatska vlada "preko posrednika" pokušala da utiče na njihovo uredništvo da "ne bi objavili otkriće da iza prisluškivanja u arbitraži" stoje hrvatske obaveštajne službe" i tvrdi da ima dokaze da su te službe do informacije da će reportaža biti objavljena saznale prisluškujući slovenačke novinare.

Hrvatska i Slovenija se godinama žestoko natežu zbog razgraničenja u Piranskom zalivu.

Međunarodnom arbitražnom odlukom u Hagu, dve trećine zaliva pripalo je Sloveniji, ali Hrvatska se ne miri sa tom odlukom, tvrdeći da je u arbitražnom procesu bilo nepravilnosti.

PORAZ HRVATA: Slovencima i Piran i koridor

Povezano

Sve vesti