Tanjug

Brisel će dozvoliti novo odlaganje Brexita, ali...

Autor:

Lideri EU odobriće britanskoj premijerki Terezi Mej da po drugi put odloži izlazak Velike Britanije iz Unije, ali bi od nje mogli da zatraže dodate garancije.

5
A- A A+
tereza mej britanija Foto: Tanjug/House of Commons/PA via AP

Britanska premijerka razgovarala je u utorak u Berlinu i Parizu sa kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Emanuelom Makronom o izasku Britanije iz bloka i, mada nije jasno šta je dogovoreno, nacrt zaključaka za današnji hitan samit EU ukazuje da će Britaniji biti omogućeno još jedno odlaganje izlaska, ali pod određenim uslovima.

Mej: Sve veći rizik da ne izađemo iz EU! (FOTO)

"Ujedinjeno Kraljevstvo omogućiće ostvarivanje zadataka Unije i uzdržaće se od bilo kakvih mera koje bi mogle da ugroze postizanje ciljeva Unije", navodi se u nacrtu zaključaka u koji je Rojters imao uvid.

Britanska agencija napominje da bi Britanija, kao punopravna članica EU, u teoriji mogla da stavi veto na bilo kakvu veliku političku odluku.

Papreni Brexit: 600 miliona funti nedeljno, i broji...

U međuvremenu, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je za BBC da bi EU trebalo da razmotri da ponudi Britaniji "fleksibilan izlazak" za najviše godinu dana, uz mogućnost da Uniju napusti i ranije, ukoliko parlament ratifikuje sporazum.

On je u pismu liderima EU naveo da ima malo razloga da veruje da će sporazum o Brexitu biti odobren do 30. maja, kada ističe rok za produžetak Bregzita koji je Tereza Mej zatražila.

Povezano

Sve vesti