MONDO/Srna

Pedijatar: Ne izbegavajte vakcinaciju dece

Autor:

Pedijatar sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta u Beogradu dr Vladislav Vukomanović savetuje roditeljima da ne izbegavaju i ne odgađaju vakcinaciju dece.

Pedijatar: Ne izbegavajte vakcinaciju dece Foto: Guliver/Getty Images/Sean Gallup

Vukomanović je naglasio da su neželjena dejstva vakcine moguća, ali da su ona retka i ni u kom slučaju ne mogu da budu odrednica da li dete vakcinisati ili ne.

"Moj savet, kao i savet svih eksperata koji se daleko više od mene bave vakcinacijom, jeste da vakcinišete svoju decu", rekao je Vukomanović za RTS.

Prema njegovim rečima, imunizacija i vakcinacija jesu osnovne mere koje je neophodno preduzeti da bi se deca zaštitila od infektivnih bolesti.

"Polako prestaju bilo kakve dileme u vezi sa tim - da li je vakcinaciju potrebno sprovoditi, kojim redosledom, da li po kalendaru vakcinacije. Roditelji se često obraćaju nama, da li ovu ili onu vakcinu da primene ili neku da preskoče", istakao je Vukomanović. 

On je dodao da je kalendar vakcinacije utvrđen i "zasnovan na svim pozitivnim propisima i medicinskoj praksi tako da nema nikakve dileme da se treba tog kalendara pridržavati"

Povezano

Sve vesti