mondo.rs

Evroliga uskoro "otvorenija" za Evrokup

Autor:

Đordi Bertomeu ponovo pričao o mogućim promenama najjačeg takmičenja u evropskoj košarci.

51
A- A A+
Evroliga, Beogradska arena, Arena, Štark arena, Fajnal for, F4 Foto: MONDO/M. Šolak

Valensija ili Alba obezbediće ove sezone mesto u Evroligi osvajanjem Evrokupa, a uskoro bi moglo da se desi da oba finalista drugog po rangu evropskog takmičenja imaju garantovan plasman među elitu.

O takvoj mogućnosti ponovo je govorio Đordi Bertomeu.

"U bliskoj budućnosti vidim promenu pristupu Evrokupu, jer kvalitet Evrokupa postaje sve veći i zato proučavamo mogućnost da to takmičenje počne da daje dva tima Evroligi", izjavio je predsednik elitnog takmičenja.

Španac je, takođe, najavio da se više neće ponoviti situacija kao u sezoni 2017/18, kada je njegova zemlja imala pet predstavnika u Evroligi.

Tada su se, uz redovne učesnike Real Madrid, Barselonu i Baskoniju, plasirali Unikaha kao osvajač Evrokupa i Valensija kao šampion ACB lige.

"U ligi sa 18 timova neće biti moguće da neka država ima više od četiri predstavnika. To bi moglo da se dogodi jedino ako se liga prošili na 24 tima, ali ne vidim da će se to uskoro dogoditi".

Bertomeu tokom svog izlaganja nije želeo da priča o tome koji klub ili zemlja će u budućnosti morati da ustupi svoje mesto drugom timu iz Evrokupa, već je najavio da je potrebno uspostaviti sistem što pre.

"Jedan od mogućih scenarija je da poraženi finalista Evrokupa igra plej-of protiv tima iz Evrolige".

Dok je ova promena i dalje nezvanična, znamo da ćemo od sledeće sezone gledati proširenu Evroligu u kojoj će biti Bajern Minhen i ASVEL.

Povezano

Sve vesti