MONDO/Agencije

Skup taj "socijalizam": Venezuela rasprodaje zlato

Venecuela je uklonila osam tona zlata iz sefova centralne banke prošle nedelje i očekuje se da će ih prodati u inostranstvu. Predsednik Maduro možda ipak dozvoli inostranu humanitarnu pomoć u zemlji u kojoj ponovo nema struje.

5
A- A A+
venecuela kriza voda Foto: Tanjug/AP Photo/Fernando Llano

Venezuela rasprodaje zlatne rezerve kako bi prikupila "tvrdu" valutu s obzirom na sankcije koje su joj uvele SAD, javlja Rojters.

Britanska agencija je, pozivajući se na izvor iz venecuelanskog parlamenta i na drugi izvor iz tamošnje vlade, prenela da su rezerve zlata u centralnoj banci Venecuele smanjene za 30 tona od početka godine, odnosno otkako je američki predsednik Donald Tramp počeo sa pooštravanjem sankcija toj zemlji.

Ipak može humanitarna pomoć

Da je "doteralo do duvara" pokazuje i vest da je predsednik Nikolas Maduro izjavio da je država spremna da primi međunarodnu humanitarnu pomoć, posle sastanka u Karakasu sa šefom Crvenog krsta. "Potvrđujemo spremnost da uspostavimo mehanizme za saradnju u vezi sa međunarodnom pomoći i podrškom", napisao je Maduro na Twitteru. Predsednik, koji negira da se sadašnja situacija u Venecueli može opisati kao humanitarna kriza, ponovio je posle sastanka sa delegacijom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da ta saradnja treba da poštuje "pravni poredak Venecuele". Maduro je do sada odbijao humanitarnu pomoć, koju su Amerikanci "parkirali" na venecuelanskim granicama.

To znači da je u centralnoj banci ostalo 100 tona zlata, u vrednosti od nešto preko četiri milijarde dolara.

Tim tempom bi, ocenjuje Rojters, rezerve zlata u centralnoj banci mogle nestati do kraja godine.

SAD su u januaru upozorile strane kupce zlata da ne posluju s venecuelanskom vladom, zbog čega je ta država odustala od prodaje 29 tona zlata Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ali u februaru i martu, centralna banka ponovo je počela sa prodajom zlata, tvrdi izvor iz vlade, navodeći da je cilj sada prodaja manjih količina zlata.

Sve teža i teža situacija u zemlji koja već decenijama trpi nemaštinu i neefikasnost zbog "socijalističkog" modela privrede pojačana je sankcijama Zapada i sada preti da se pretvori u pravu katastrofu.

Venecuela je zahvaćena dubokom političkom krizom tokom koje se opozicioni lider i iabrani predsednik Skupštine, Huan Gvaido, u januaru samoproglasio za privremenog predsednika države.

U međuvremenu ga je priznalo više od 50 država, uključujući SAD, koje žele da se Maduro povuče.

Maduro tvrdi da su problemi u zemlji rezultat sankcija koje su uvele SAD, a Gvaido da potiču od korupcije i lošeg upravljanja.

Venecuela: Građani probili barikade ka Kolumbiji VIDEO

Da stvar više odavno nije samo ideološka pokazuju, pored nestašica hrane i osnovih kućnih potrepština na koje su Venecuelacnci navikli proteklih nekoliko godina, i raspadanje infrastukturnog sistema zemlje.

Glavni grad Karakas, ali i veći deo zemlje, ponovo je bez struje nakon najnovijeg isključenja, javili su lokalni mediji.

Ovo je najveće isključenje u poslednjih nekoliko sedmica. Struje je nestalo sinoć u 23.20 časova po lokalnom vremenu, što je pogodilo najveći deo glavnog grada, kao i najvažnija područja u najmanje 18 od 22 države u Venecueli.

U Venecueli je u martu došlo do više isključenja i nestanka struje, a vlasti tvrde da iza svega stoje napadi SAD na elektromrežu Venecuele. Vašington je odbacio svaku umešanost.

Venecuela bez struje drugi put za 24 sata

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro najavio je ranije formiranje štabova za snabdevanje strujom kao odgovor na isključenja širom zemlje, podseća Sputnjik.

SAD: Ruska vojska u Vencueli - provokacija

Povezano

Sve vesti