3x3 - Priča o svetskim šampionima u basketu

Autor:

Igrači Zemuna, osvajači svetskog zlata u Pekingu 2017, ispričali su nam kako je to igrati profi basket "tri na tri" i kakve vas sve obaveze u životu iščekuju kada nešto što je dugo bio hobi sa drugarima pretvorite u životno zanimanje.

4
A- A A+

Izvor: MONDO

Svi mi koji uzmemo jednom kao deca košarkašku loptu u ruke, sanjamo da jednoga dana postanemo neki Đorđević, Danilović, Bodiroga ili neko peti. Maštamo o parketima Evrolige, o svetlima NBA, o nekada plavom a danas crvenom dresu, o zlatnim medaljama i svetskom tronu.

Naravno, suvišno je i reći da mnogi od nas "zakucaju" negde usput, i da do tih najviših odličja i najprestižnijih zvanja stignu samo oni najbolji i najodabraniji. Neki ostanu i igraju jer vole, neki igraju niže lige, neki odustanu i od toga i samo onako ponekad šutnu iza kuće sa drugarima.

Međutim, u poslednje vreme, pojavio se i jedan "alternativni" tron za one koji ne uspeju da se oprobaju sa Hardenima i Karijima ovog sveta.

Od 2012, FIBA, svetska košarkaška organizacija, ustanovila je seriju basket "tri na tri" turnira i ovaj trend je ubrzo "zapalio" ceo svet.

3x3 - priča o svetskim šampionima u basketu Foto: MONDO

U vrlo kratkom vremenu, naša zemlja iznedrila je nekoliko vrhunskih ekipa i počela da dominira na svetskoj basket sceni. Poznato je već kakve je uspehe zabeležila ekipa Novog Sada sa Dušanom Domovićem Bulutom, a tu su i njihovi gradski rivali sa Limana za koje igra bivši juniorski prvak sveta i nekadašnji košarkaš Partizana, Zvezde i Mege Stefan Stojačić. Srpska reprezentacija takođe dominira u "basketu", sa četiri svetska zlata i jednim evropskim.

Na svetskoj mapi basketa, međutim, Novi Sad nije jedino istaknuto srpsko mesto. Ekipa Zemuna, ranije poznatija kao "Zemun Master Tim", već nekoliko godina je u vrhu igre tri na tri, a nennajveći uspeh bila je titula svetskog prvaka u Pekingu 2017. U pravom trileru od meča, Zemunci su u srpskom finalu pobedili Novosađane nerealnom trojkom Bogdana Dragovića uz zvuk sirene.


Skoro dve godine nakon tog uspeha, Zemun je i dalje solidno kotiran na FIBA rang listi, i trenutno je u zenitu priprema za novu 3x3 sezonu koja počinje sredinom aprila. Oni su nam ispričali kakav je to život profesionalnog basketaša, i kakve vas sve obaveze u životu iščekuju kada nešto što je dugo bio hobi sa drugarima pretvorite u životno zanimanje.

Kako izgleda život na FIBA "World Touru", kako se počinje sa profi basketom, kako je to putovati sa kraja na kraj sveta iz nedelje u nedelju, koliko se košarka i basket razlikuju, i koja je budućnost ovog sporta…

Sve ćete to saznati u novom MONDO filmu "3x3 - Priča o svetskim šampionima u basketu".

Uživajte!

Povezano

Sve vesti