Automobilska revolucija kreće od Norveške

Autor:

U martu je prodato više od pet hiljada Teslinog modela 3

10
A- A A+
bmw, bmw i3, automobil, saobraćaj, auto, kola, Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Po prvi put u jednoj zemlji broj prodatih električnih automobila premašio broj modela koji imaju motore sa unutrašnjim sagorevanjem. To se desilo u Norveškoj u martu ove godine gde je udeo prodatih električnih vozila (EV) iznosio neverovatnih 58,4 odsto, prenosi CNN.

Ova zemlja na severu Evrope je i ranije bila lider u prodaji automobila na električni pogon, ali martovska prodaja predstavlja veliki korak bliže ka potpunom prestanku prodaje putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila koja koriste fosilna goriva. Plan norveške Vlade je da se desi do 2025.

Prošlog meseca prvi put je registrovano 18.375 novih automobila, od čega 10.732 čine vozila ne izbacuju štetne gasove u atmosferu. U odnosu na mart 2018, broj prodatih EV-a je dupliran.

Norveška ohrabruje svoje građane na kupovinu električnih automobila nizom podsticajnih mera, kao što je oslobađanje od PDV-a od 25 odsto, kao i poreza na izduvne gasove. Vlasnici elektromobila plaćaju jeftiniju putarinu, trajekte i parking, a mogu da voze žutom trakom u gradovima.

Što se tiče pojedinačnih brendova, najpopularniji je Tesla sa Modelom 3, koji je prodat u 5.315 primeraka. Sledi Golf, a neverovatne skokove prodaje su doživeli Hjundai (+97 odsto u odnosu na mart 2018.) i Audi (+103,5 odsto).

I dok prodaja potpuno električnih vozila raste, hibridi padaju. Prošlomesečni skor od skoro 3.500 hibrida predstavlja pad od 10 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Ovo je najpopularniji električni automobil u Evropi

Norveška, koja je jedan od glavnih izvoznika nafte, za svoje potrebe troši skoro isključivo električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora. Više od 96 odsto iz hidroelektrana, a ostatak iz energije sunca i vetra. Samo dva odsto energije ova skandinavska zemlja dobija sagorevanjem fosilnih goriva.

Za razliku od Norveške, energija iz hidroelektrana i drugih obnovljivih izvora u Srbiji čini tek trećinu ukupne proizvodnje.

Oslo će uskoro postati i prva prestonica koja će imati bežični punjač namanjen električnim taksi vozilima, a plan je u naredne četiri godine svi taksisti voze isključivo na baterije.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti