mondo.rs,Tanjug

Novi rok za Bregzit - noć veštica!

Autor:

Lideri EU su se na vanrednom samitu u Briselu dogovorili da odlože Bregzit do kraja oktobra, uz dodatno razmatranje mišljenja u junu, javio je Rojters, pozivajući se na diplomatske izvore. Mej: EU odobrila ključni zahtev

4
A- A A+
Velika Britanija, EU, London, protest u Londonu, Bregzit, Brexit Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Tanjug


Lideri 27 zemalja članica EU su usaglasili stav o Bregzitu, koji će predsednik Evropskog saveta Donald Tusk predočiti britanskoj premijerki Terezi Mej.

Bregzit i Balkan: Zima dolazi, i u Britaniju i ovde!

Tusk je na Twitteru potvrdio da su se lideri 27 zemalja EU se dogovorili o odlaganju Bregzita, ali nije precizirao na koji vremenski period će biti odložen.

On je dodao da će se sada sastati sa Mej kako bi obezbedio njen pristanak.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da je Evropska unija odobrila njen "ključni zahtev" za dodavanje klauzule o prevremenom odlasku u sporazum o šestomesečnom odlaganju Bregzita.

Velika Britanija i EU dogovorile su se da odlože Bregzit do 31. oktobra, međutim, Mejova je rekla da želi da se to dogodi što pre, prenosi AP.

Prema njenim rečima, ako britanski poslanici podrže sporazum koji je dogovorila sa EU, Britanija bi mogla da napusti Uniju i pre 30. juna, što je datum koji je ona prvobitno tražila od EU za odlaganje.

Kako je rekla, Btitanija se suočava s pravim izborima, a "raspored je jasan".

Ovo je drugi put da je Mej tražila produžetak roka od Evropske unije, a prethodni rok istekao bi u petak.

Britanski poslanici odbili su nešto ranije njen sporazum o povlačenju, a glasali su i protiv napuštanja EU bez sporazuma.

Mej za kratkotrajno odlaganje Bregzita

Povezano

Sve vesti