mondo.rs,Beta,Tanjug

Vojni puč u Sudanu, predsednik u zatvoru! VIDEO)

Autor:

U Sudanu je izvršen vojni puč u kojem je uhapšen predsednik te zemlje Omar el Bašir. Demonstranti napali prostorije obaveštajne i bezbednosne službe u istočnim gradovima.

4
A- A A+
Foto: screenshot/youtube/al jazeera

Predsednik Sudana, Omar Al-Bashir je u pritvoru na sigurnom mestu, izjavio je ministar odbrane, Avad Mohamed Ahmed Ibn Auf i dodao da će zemlju u dvogodišnjem prelaznom periodu voditi vojni savet.

On je na državnoj TV rekao da će na kraju prelaznog perioda biti održani izbori, prenosi Rojters.

Prethodno je rojters javio da su vojnici pretresli štab Islamskog pokreta sudanskog predsednika u Kartumu.

Kako se navodi, Islamski pokret je glavna snaga vladajuće stranke, a izvori iz vlade navode da je Bašir podneo ostavku i da su u toku konsultacije o formiranju prelazne vlade.

Izvor: youtube/Al Jazeera English

Agencija AP prenosi da je nejasno gde se sada Bašir nalazi i šta se tačno dešava, kao i da su dvojica visokih zvaničnika rekla da vojska trenutno razmatra kako da formira prelaznu vladu.

Prema rečima svedoka, vojska je u Kartumu zauzela sva važna mesta od ranih jutarnjih sati, a na ulicama su parkirana oklopna vozila i tenkovi.

Sudanska nacionalna obaveštajna agencija i bezbednosna služba objavila je danas da su iz zatvora pušteni svi politički zatvorenici širom zemlje.

Ispred Ministarstva odbrane okupili su se građani koji uzvikuju "Pao je, pobedili smo".

Kako prenosi Rojters, na radio stanicama puštaju se vojni marševi i patriotske pesme

Potom se pojavila vest da su demonstranti u Sudanu napali prostorije obaveštajne i bezbednosne službe u istočnim gradovima Port Sudan i Kasala, javlja Rojters.

U napadu učestvuju hiljade demonstranata, a zgrada u Kasali je oštećena, navodi agencija.

Bašir je na vlast došao 1989. godine nakon puča, a četiri godine kasnije SAD su njega i njegovu vladu stavile na listu sponzora terorista i uvele sankcije.

Bašir je optužen i pred Međunarodnim sudom u Hagu zbog navoda da je izvršio genocid u Dafuru tokom pobune u toj pokrajini 2003. godine.

Poslednja kriza dogodila se u toj zemlji prošlog vikenda kada su građani počeli protest ispred Ministarstva odbrane gde je i Baširova rezidencija, a u sukobima koji su izbili pre dva dana između demonstranata i vojske ubijeno je 11 osoba.

Povezano

Sve vesti