Beta

Haradinaj: Nije taksa to zbog čega Vučić ne seda za sto

Autor:

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je da mu niko više ne traži da ukine takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.

28
A- A A+
vučić Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Prema njegovim rečima, oni koji su tražili ukidanje taksi, uključujući i bliske saradnike, samo slabe Kosovo, prenose prištinski mediji.

"Ko god je požurio da oslabi Kosovo zbog tarifa, neka se sada zaustavi. Vreme kada smo bili ugnjetavani je davno prošlo. Prisiljeni smo da uvedemo tarife, na to nas je Srbija prisilila", rekao je Haradinaj.

Rekao je i da neće biti ukidanja niti suspenzije takse bez postizanja pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom o obostranom priznanju.

Po njemu, uvođenje takse je doprinelo da se zaustavi ideja o korekciji granica. "Da bismo to izbegli mi smo zatražili ugovor o međusobnom priznanju Kosova i Srbije koji će dobiti pregovaračka ekipa Kosova. Ako mislimo da je to što tražimo i ako imamo garancije da će se to postići onda mi ne bismo blokirali proces", rekao je Haradinaj kasno sinoć za KTV.

Ocenio je da taksa nije smetnja zbog koje se Vučić ne vraća u dijalog, već "nedostatak njegove političke volje". "Kada ga pozovu i kažu gospodine treba da sedneš, on odmah seda za sto", kazao je Haradinaj.

Govoreći o verbalnim napadima na njega, Haradinaj kaže da je postao objekat napada pošto se nije pokoravao temama o podeli Kosova, "za koje se mislilo da su gotova stvar, ne samo na Kosovu, već i u regionu, kao i zbog takse i vojske (transformacije BSK u OSK)".

"Smeta im čovek koji se ne pokorava ovim temama", kazao je Haradinaj.

Povezano

Sve vesti