Aston Martin se raduje "tvrdom" Bregzitu

Autor:

Mogući pad vrednosti funte bi pojeftinio modele legendarnog britanskog proizvođača

0
A- A A+
aston martin rapid s Foto: promo/Aston Martin

Bregzit je tema broj 1 i u automobilskoj industriji. Pojedini proizvođači su zbog ovog odlučili da u većoj ili manjoj meri napuste Ostrvo.

Međutim, u Aston Martinu ne samo da nemaju nameru da sele proizvodnju, već ističi da bi profitirali "tvrdim" Bregzitom.

Direktor jednog od retkih automobilskih proizvođača, koji je i dalje u britanskim rukama (Jaguar i Lend Rover su indijski, a Rols-Rojs nemački, na primer), Endi Palmer istakao je da bi njegova kompanija mogla da profitira ukoliko Velika Britanija izađe iz Evropske unije bez dogovora.

Bregzit odložen – do oktobra

Palmer je objasnio da bi upravo zbog takvog ishoda ove političke maratonske bitke, njihovi automobili mogli da postanu jeftiniji. Iako nije želeo da izlazi s konkretnim brojkama, na konferenciji u Londonu je istakao da je njegova kompanija u poređenju s drugim proizvođačima automobila "manje izložena" potencijalnim sankcijama koje za sobom vuče "tvrdi" Bregzit, prenosi portal Seebiz.eu.

"Mi imamo puno više manevarskog prostora u određivanju svojih cena. Takođe, morate da znate da mi i dalje trgujemo u funtama, u toj valuti prodajemo svoja vozila, ali i nabavljamo delove. Ako dođe do najgoreg scenarija, britanska valuta će verovatno doživeti pad, pa će naši automobili i zbog toga znatno pojeftiniti", istakao je ističe Palmer.

Ipak, prema pisanju Independenta, značajan deo delova potrebnih za proizvodnju Aston Martina dolazi upravo iz EU što bi u slučaju tvrdog Bregzita ovoj kompaniji moglo da zakomplikuje život.

Zbog toga je Aston Martin povećao zalihu svojih vozila u Britaniji za više od 55 posto.

"Povećali smo zalihe, već smo ugovorili saradnju i s nekim drugim dobavljačima, a uz to promenili smo i kanale snabdevanja", rekao je Palmer.

Upkos pripremljenosti za najgori scenario, direktor kompanije ističe da se oni i dalje zalažu za slobodnu trgovinu u celom svetu, ali da ih ne plaše posledice mogućeg tvrdog Bregzita.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti