Tanjug

Najveća industrijska špijunaža ikada!

Autor:

Bivši kineski radnici u holandskoj korporaciji ASML ukrali su mnoštvo korporativnih tajni, nanoseći korporaciji štetu od nekoliko stotina miliona evra.

3
A- A A+

internet, kompjuter, tastatura, surfovanje Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

To piše holandski finansijski list "Het Financieele Dagblad (FD)", na osnovu sopstvene istrage.

ASML je jedan od vodećih svetskih proizvođača opreme za konstruisanje čipova.

Kineski radnici, zaposleni na visokim pozicijama, a sa vezama u kineskom Ministarstvu za nauku i tehnologiju, godinama su imali pristup internoj mreži podataka u američkoj podružnici holandskog giganta u San Hozeu, odakle su krali izvorne kodove, softver, strategije plasmana i cena i tajna uputstva za upotrebu opreme.

Da li su i vas prodali za 50 dolara?!

Krađu je organizovala konkurentska kompanija XTAL, koju je 2004. godine osnovao bivši kineski radnik ASML-a, a tokom vremena još nekoliko kineskih radnika prešlo je iz holandske u konkurentsku kompaniju, koja je u veoma kratkom vremenu uspela da iskoristi ukradeno znanje i za svega godinu dana preotme Holanđanima velike kupce, između ostalih i elektrogiganta Samsung.

Pa, dokle više: Facebook nas opet prodao!

Kalifornijski sud izrekao je krajem 2018. godine presudu, koja do sada prošla gotovo neopaženo u medijima, a po kojoj je konkurentska firma XTAL holandskoj korporaciji dužna da isplati 223 miliona evra na ime odštete.

Prema pisanju holandskog finansijskog lista FD, kineska vlada je indirektno umešana u industrijsku špijunažu, iako ASML za to nema čvrste dokaze.

Jedan od izveštaja kojima list raspolaže, međutim, pokazuje da je matična kuća firme osnovane 2014. godine uživala finansijsku podršku Kine u cilju osvajanja što jače pozicije na svetskom tržištu čipova.

Šteta od nekoliko stotina miliona evra naneta holandskoj kompaniji ASML, sa sedištem u Feldhovenu, na jugu Holandije, čini ovu krađu najvećom industrijskom špijunažom ikad.

Povezano

Sve vesti