mondo.rs

Budućnost stiže u Beograd: "Moramo bolje od Partizana"

Autor:

Podgoričani kreću ka glavnom gradu Srbije, na početak finalne serije ABA lige.

Budućnost stiže u Beograd: "Moramo bolje od Partizana" Foto: MN Press

Košarkaši Budućnosti, branioci titule ABA lige, u četvrtak ujutru su trenirali u "Morači" pred put u Beograd, na start serije za titulu i ABA ligu, protiv Crvene zvezde mts.

Trener Podgoričana Jasmin Repeša (57) razgovarao je sa novinarima u društvu centra Filipa Barovića. Nakon konferencije, crnogorski tim krenuće u glavni grad Srbije, gde će imati večernji trening u "Pioniru" uoči prve utakmice protiv crveno-belih (petak, 19 časova, "Pionir").

Najavljujući seriju za titulu i plasman u Evroligu, Repeša je rekao da učešće u finalu doživljava kao privilegiju.

"... I to mislim da je privilegija za sve nas da smo učesnici finala - od stručnih štabova, preko igrača, do vas novinara koji to pratite. Želeo bih da svi uživamo u finalnoj seriji, da ona protekne u najboljem redu", rekao je hrvatski stručnjak na početku "pressa".

Na konstataciju novinara da igra Zvezde zavisi od povređenog Džoa Reglenda i upitan koliku prednost Budućnost može da ostvari na toj poziciji sa Nemanjom Gordićem i Norisom Kolom, Repeša je rekao...

"Radimo analizu i pritom analiziramo 14 Zvezdinih igrača. Ekipi koja ima tako dugačku klupu izostanak jednog igrača ne može da nešto znači. Na ozbiljnom nivou to ne može da bude problem. Oni i bez Reglenda imaju mnogo opcija koje pokrivaju tu poziciju. Tu nije samo mali Čović, već i drugi igrači - Rivers i ostali koji to mogu da 'pokriju'. Ne vidim u tome neki Zvezdin hendikep".

"Imamo na toj poziciji igrače sa određenim iskustvom, kvalitetom i sigurno da očekujemo da daju doprinos na najvišem nivou. To su utakmice u kojima moraju da dođu na scenu igrači koji imaju iskustva, koji su igrali takve utakmice i koji znaju kako se one igraju".

Na pitanje o Zvezdinoj pikenrol igri i korišćenju tog aduta u seriji protiv Partizana, Repeša je rekao da je taktiku crveno-belih potrebno analizirati šire od polufinala.

"Potrebna je dubinska analiza da bi se vidi šta je Zvezdi odgovaralo, šta joj nije odgovaralo, timski i pojedinačno. Puno je tu stvari koje moramo da dotaknemo i pripremimo. Nije to samo serija protiv Partizana. Zvezda je odigrala veliki broj utakmica i prema tome moglo se i od nekog drugog nešto videti i izvući pouka. To se tako radi. Pogledali smo seriju protiv Partizana, a šta se videlo, a šta ne, ostavljamo za druga vremena".

Reagujući na konstataciju da je ekipa Milana Tomića "pikenrolom" kažnjavala Partizan u seriji, Repeša se nasmejao.

"Ako su ih tako kažnjavali, onda moramo bolje nego što je Partizan. Vrlo je jednostavno".

Trener Budućnosti govorio je i pojedinačno o igračima, razjasnivši da Nikola Ivanović sigurno neće biti spreman za utakmice sezone, zbog povrede usled koje je odavno van terena.

"Koliko ja znam, nema šanse (da Ivanović igra). Nisam ga ni video... Nikola sigurno neće igrati u finalnoj seriji, to mogu decidno da odgovorim. Putuje 13 igrača i zdravstveno stanje je korektno. Imamo sitne probleme, koji nisu novi. Svako ima svoju Ahilovu petu, nešto na čemu mora da radi i to je tako, ali za sada nema ozbiljnih problema".

Jedan od putnika za Beograd biće i centar Devin Vilijams, koji je stigao u drugoj polovini sezone, kao najbolji skakač turskog prvenstva, ali u prethodnim mečevima nije imao ulogu.

"Mislim da bismo i on i ja svi bili zadovoljni da pruži doprinos. Koliki će to biti doprinos - videćemo. Bilo čiji doprinos je jako bitan. Nekad u ovakvim utakmicama presudan može biti doprinos nekih igrača od pet, šest minuta. On putuje sa nama i očekujemo da u jednom delu može da pomogne. Koliko - pokazaće parket".

Upitan da li je uspeo da sačuva ekipu od "strelica" iz Beograda, poput poruke Nebojše Čovića da će Zvezdi biti potrebna državna pomoć da pobedi "crnogorski državni projekat", Repeša je rekao da razmišlja isključivo o terenu.

"Naš je posao na parketu. I moj i moje ekipe. Prema tome, naše ogledalo je tamo i videće se u tome kako smo fokusirani, koliko smo se pripremili mentalno i tehničko-taktički da odgovorimo svim zamkama koje nose ovakve utakmice. Ne znam šta se piše i šta se dešava, niti me interesuje, ruku na srce. Za nas je bitno to da moramo da odgovorimo u atmosferi koju znamo kao naglašeno domaćinsku i protiv tima koji koristi takvu atmosferu. To moramo da pripremimo".

Iskusni hrvatski stručnjak nasmejao se na procenu o tome koja utakmica će biti najbitnija.

"Tih nagađanja sam se naslušao u plej-ofovima, koliko sam se naigrao, 20 i nešto... Bitna je svaka utakmica, sad je najbitnija sutrašnja i potrebno je da se pripremimo za nju, pa kad završi ići ćemo na drugu. Što se tiče pritiska, lično ga ne osećam. Dozvoljavam sebi da uživamo u plej-ofu. to je privilegija za svakoga. Neka bude promocija košarke, a ako budu bolji čestitaćemo, videćemo", poruka je trenera Budućnosti.

Povezano

Sve vesti