mondo.rs,Tanjug

Asanž na sudu - kažu: Kriv je!

Autor:

Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž, proglašen je danas, pred sudom u Vestminsteru, krivim, zbog kršenja uslova za puštanje uz kauciju, za šta mu je zaprećena zatvorska kazna od 12 meseci.

Asanž na sudu - kažu: Kriv je!   Foto: Tanjug/AP Photo/Sang Tan,Victoria Jones/PAMaksimalna zatvorska kazna koja može da se izrekne u tom sudu iznosi 12 meseci, napominje Rojters.

Sudija je rekao da će Asanž ponovo biti izveden pred sud 12. juna, kada će se razmatrati zahtev SAD za njegovo izručenje.

Asanž, koji je danas uhapšen u ambasadi Ekvadora u Londonu, izjasnio se prethodno da nije kriv što se nije predao sudskim organima.

Osnivač Vikiliksa pojavio se na sudu u Londonu jer se tamo razmatra zahtev SAD za njegovo izručenje zbog krivičnih prijava za objavljivanja više desetina hiljada tajnih vladinih dokumenata.

SAD optužuju Asanža za kovanje zavere sa Čelsi Mening


Advokat koji predstavlja američku administraciju izjavio je da je Asanž uhapšen na osnovu dva naloga - prvo zato što se nije pojavio pred sudom, a drugo zato što je uzvikivao: "Ovo je nezakonito, ne idem!"

Asanžov advokat je istakao da on nije imao šanse da se brani pre ukidanja azila i da je prvobitni sudija u tom slučaju bio pristrasan.

Asanž je, po dolasku u sud, pozdravio svoje pristalice koji su zauzeli javnu galeriju u vestminsterskom sudu i pokazao im podignut palac. On je, obučen u crno odelo i "polo" majicu, mirno sedeo i čitao knjigu Gora Vidala, američkog književnika koji je bio poznat po oštroj kritici politike SAD, dok je čekao svoje advokate.

Asanž UHAPŠEN! Ostao bez azila posle sedam godina VIDEO


Asanž je uhapšen pošto mu je vlada Ekvadora ukinula azil.

Predsednik Ekvadora Lenin Moreno rekao je da je njegova zemlja ukinula azil Asanžu nakon što je on više puta prekršio međunarodne konvencije.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga tereti za seksualno zlostavljanje.

Asanž negira optužbe i strahuje da će ga Švedska predati vlastima SAD kako bi se suočio sa njihovim optužbama za obelodanjivanje vojnih i diplomatskih dokumenata.

Povezano

Sve vesti