mondo.rs

Kokoškov na "tihoj vatri", Sansi zvali njegovog čoveka

Autor:

Hoće li prvi evropski trener na klupi jednog NBA tima dobiti otkaz? Tu su pozitivni signali, ali i negativni... "Ovo je brutalan biznis, a naš skor je ogledalo mog rada", rekao je Kokoškov.

Kokoškov na "tihoj vatri", Sansi zvali njegovog čoveka Foto: Guliver/Getty images/Christian Petersen

Igor Kokošov je, za sada, "preživeo seču" trenera u NBA ligi.

Dan nakon završetka ligaškog dela sezone otkaze su "podelili" Sakramento Kingsi (Dejvid Jerger), Memfis Grizlisi (Džej Bi Bikerstaf) i Klivlend Kavalirsi (Leri Dru), što verovatno neće biti konačna lista otpuštenih zbog loših rezultata.

Tim povodom strahuje i srpski trener iz Finiksa s kojim je ove sezone bio ubedljivo poslednji na Zapadu (19-63), ali je razumno opravdanje to što je ekipa mlada i u rekonstrukciji.

Ipak, takve stvari retko kada odlučuju u košarci i pita se "vrhuška" kluba, pa je tako pozitivna vest za Kokoškova bila ta što je na mesto generalnog menadžera doveden Džejms Džouns s kojim je sarađivao i tokom tekuće sezone, kada je bio u statusu "vršioca dužnosti".

Trostruki NBA šampion je pre toga u Finiksu radio i kao potpredsednik "košarkaških operacija", a mediji spekulišu da bi on dao "zeleno svetlo" Kokoškovu za sledeću sezonu.

Međutim, među glavne operativce kluba stigao je i Džef Bouer, koji je prethodno radio u Detroitu i Nju Orleansu kao "GM" i dolazio do plej-ofa, pa u zavisnosti od ovlašćenja koja bude imao - moguće je da dovede svog "kandidata" za mesto trenera.

"Kao organizacija ćemo sesti i pokušati da dogovorimo kakve promene treba da napravimo i da li uopšte treba da ih napravimo", rekao je Džejms Džouns.

Kako prenose mediji iz Arizone, Igor Kokoškov nije još održao sastanak sa vlasnikom kluba Robertom Sarverom i njegovim prvim saradnicima Džounsom i Bouerom o budućnosti u klubu, ali će biti neophodno da ih ubedi da je "pravi za taj posao".

On na završnoj konferenciji za novinare nije tražio alibi za loš skor, ni u mladosti ekipe, ni u povredama, ni u "trejdovima" iskusnih igrača, čime je učvrstio respekt koji uživa u košarkaškoj javnosti.

"Nema izgovora. Naš skor je ogledalo mog rada ove sezone i za to moram da preuzmem punu odgovornost. Šta ja mislim i kako se osećam, vezano za čitavu sezonu, to je jedna stvar, to je moje mišljenje. A, skor je činjenica. Ovo nije razvojna, nego profesionalna liga i sve se svodi na to koliko si utakmica dobio, a koliko izgubio. Niko te neće sažaljevati u brutalnom biznisu kakav je NBA", rekao je Kokoškov.

Goran Dragić, Dragic, Dragić Foto: Tanjug/AP/Joel Auerbach


Zanimljivo je da se već priča o dovođenju iskusnijih igrača u Finiks za narednu sezonu i jedna od opcija je Goran Dragić sa kojim je Igor Kokoškov sarađivao u Sloveniji.

Po završetku sezone u Majamiju, s kojim nije "dotakao" plej-of, Goran Dragić je kazao da nije još odlučio gde će igrati naredne sezone i da će pre svega misliti na to šta je najbolje za njegovu karijeru i porodicu.

Iskusni plejmejker (32) je u Finiksu igrao u dva navrata od 2008. do 2011. godine, odnosno od 2012. do 2015. godine, i ostavio je sjajan utisak.

Povezano

Sve vesti