MONDO/Tanjug

Kiša pravi problem vozačima u skoro celoj zemlji

Autor:

Ovih dana su česti lančani sudari i izletanja s puta, pa pored brzine, treba povesti računa i povećati rastojanje između vozila.

7
A- A A+
kiša, pljusak, nevreme Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Zbog neprestane kiše s povremeno jakim pljuskovima u severnim i centralnim delovima zemlje, vozačima je potrebna maksimalna opreznost u vožnji zbog opasnosti koju donosi veća količina vode na kolovozu, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Na pojedinim delovima puta voda se sakuplja i popunjava sva oštećenja, neravnine i kolotrage, pa ih vozači ne vide. Ovo može posebno predstavljati opasnost u slučaju neprilagođene brzine, usled koje se može izgubiti kontrola nad vozilom i izazvati saobraćajna nesreća.

Kako voziti kroz vodu na putu

AMSS je istakao da su ovih dana česti lančani sudari i izletanja s puta, pa pored brzine, treba povesti računa i povećati rastojanje između vozila.

Dodatni problem koju donose obilne padavine, pored smanjene vidljivosti i učestalih odrona, jeste i slivanje bujičnih voda na putevima kroz planinske useke i klisure, koje za sobom ostavljaju mulj i zemlji na kolovozu, što dodatno utiče na klizavost puta.

Na autoputu Beograd – Niš, kod petlje Umčari, u smeru ka Beogradu izvode se radovi zbog kojih je zatvorena u dužini od 100 metara prvo zaustavna, pa onda preticajna traka.

Do 12. maja zatvoren je izlaz Adaševci na autoputu Beograd – Šid, u smeru ka Šidu. Vozači treba da koriste petlju Kuzmin, a u zoni radova će saobraćaj odvijati dvosmerno, suprotnom desnom stranom autoputa.

Podsećamo da se u popodnevnim časovima očekuje gužve u većim gradskim sredinama, a situacija je posebno kritična u Beogradu, pa vam savetujemo da se naoružate strpljenjem, ako se nađete u popodnevnom špicu.

Na naplatnim stanicama, kao ni na putničkim teminalima graničnih prelaza nema dužih zadržavanja.

AMSS podseća vozače teretnih vozila da sa očekuje novo formiranje kolona i duža zadržavanja na hrvatskim i mađarskim teretnim terminalima, uglavnom zbog usporenog rada njihovih carinskih administracija zbog čega se međuzona brzo popuni, a formiranje kolona se tada prenosi i na granične prelaze u Srbiji, pa zadržavanja postaju duga i višesatna.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti