mondo.rs,Beta,Tanjug

Šta je bilo sa Dačićem i Cakajem?

Autor:

Na sastanku u Varšavi navodno je došlo do verbalnog okršaja između ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i kolege iz Albanije Genta Cakaja.

2
A- A A+
ivica dačić Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Prištinski mediji su objavili da je ministar spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj poručio danas u Varšavi ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću da je zbog njega već 28 godina izbeglica.

Tokom sastanka ministara spoljnih poslova u Varšavi, Dačić je navodno zatražio da ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli napusti sastanak i posle toga je sam ustao da napusti sastanak.

Na to je, kako si objavili prištinski mediji, reagovao ministar spoljnih poslova Albanije, Gent Cakaj, poreklom sa Kosova.

Albanci provocirali srpsku delegaciju


"Znam da me čuješ, zato govorim. Govor Dačića je retorika XX veka i totalno bez osećaja. Dačić je 28 godina u politici, ja imam 28 godina. Ali zbog njegovih 28 godina, ja sam 28 godina izbeglica", kazao je Cakaj, a prenosi portal gazetaexpreš.com.

Dačić je zatražio reč, ali mu to navodno nije dozvoljeno od predsedavajućeg sastanka.

Ministarstvu spoljnih poslova Srbije je potom saopštilo agenciji Beta da ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nije tražio da ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli napusti današnji sastanak u Varšavi, nije ni sam napuštao skup, niti se bilo ko na tom sastanku svađao.

Povodom izjave šefa albanske diplomatije Genta Cakaja, koju prenosi prištinski portal Gazeta ekspres, da je Dačić na današnjem skupu šefova diplomatija u Varšavi tražio da Pacoli napusti sastanak, a potom navodno i sam ustao da napusti skup, u srpskom Ministarstvu navode da je u pitanju "čista laž i izmišljotina".

Zašto bi ministar Dačić to radio, kada je Kosovo bilo predstavljeno po Gimnih formuli, naveli su u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, uz konstataciju da albanski ministar spoljnih poslova Cakaj "očigledno živi svoj paralelni život, da u medijima priča ono što na sastancima ne sme".

Ova epizoda događa se nakon što delegacija Srbije 5. marta u Tirani, na Konferenciji o klimi na zapadnom Balkanu, nije htela da učestvuje sa delegacijom Kosova, iako su obe pozvane na konferenciju, a predstavnici Kosova nisu prihvatili da budu predstavljeni pod fusnotom UNMIK-a pošto su nezavisna država, podseća portal.

Srpska strana nije prihvatila učešće Kosova na konferenciji u Tirani i zbog toga je napustila konferenciju.

Povezano

Sve vesti