Tanjug

Dolijao venecuelanski general, šef narko kartela

Autor:

Bivši šef vojne obaveštajne službe Venecuele, general-major Ugo Karvahal, uhapšen je u Španiji po američkoj poternici, javlja AP.

1
A- A A+
droga, zaplena, dunav Foto: Tanjug/AP/Vadim Ghirda Ilustracija

Bivši šef grupe koja je u Venecueli poznata kao "Kartel Sunca", zbog znakova na uniformama najviših oficira, uhapšen je po poternici koju su izdale SAD, u kojoj se navodi da je 2006. godine organizovao krijumčarenje oko 5,5 tona kokaina u Meksiko.

Karvahal je služio pod bivšim liderom Venecuele Ugom Čavesom, a AP ističe da je samo pre nekoliko nedelja izrazio svoju podršku protivnicima predsednika Venecuele Nikolasa Madura.

U Venecueli hapse evropske snabdevače kokainom

Portparolka španskog Nacionalnog suda izjavila je da će Karvahal danas svedočiti u Madridu i da ima dve opcije - da prihvati izručenje u SAD ili da pokrene sudski spor.

AP navodi da Sjedinjene Države terete Karvahala i nekoliko visokih vojnih zvaničnika Venecuele da su štitili krijumčare droge iz Kolumbije.

Ministarstvo finansija SAD tvrdi je da je Karvahal gerilama FARK-a u Kolumbiji dostavljao oružje.

Amerikanci su pozdravili Karvahalovo hapšenje, koji im je 2014. godine, kako navodi AP, "pobegao iz ruku" kada je uhapšen u Arubi po istoj optužnici.

Pre pet godina, postao je najviši venecuelanski zvaničnik ikada uhapšen po poternici SAD, međutim, vlasti u Arubi odbili su da ga izruče Americi nakon, kako navodi AP, jakog pritiska od Madura.

Povezano

Sve vesti