Tanjug

Hrvati će za sezonu na moru "uvoziti" - Filipince

Autor:

Za poslednjih deset godina u Hrvatskoj je pola miliona radnika manje, a sve je manje radne snage i u regionu tako da hrvatski građevinski sektor radnike sve češće traži u Pakistanu i Indiji, dok se u turizmu računa na Filipince.

3
A- A A+
plaža more Herceg Novi Savina jadran turisti turizam Foto: MONDO/Gordana Bojanić Ilustracija

Hrvatska radna snaga smanjila se za poslednjih deset godina za pola miliona ljudi, od čega 250.000 prirodnim putem, što znači da sve manje mladih ulazi u grupu radno sposobnih, a sve više starih iz nje izlazi, dok se drugih 250.000 se iselilo.

"To je gubitak koji se ne da ni sa čim kompenzovati, na pomolu je drama na koju se nije pravovremeno reagovalo", izjavio je Davorko Vidović, savetnik za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske privredne komore.

Hrvatska, naime, ima vrlo ograničene resurse. Problem hroničnog nedostatka radnika moraće da kompenzuje na dva načina: "ili uvozom radne snage, a pitanje je i odakle jer regija se takođe snažno i brzo prazni, ili će se morati kompenzovati većim nivoom automatizacije, robotizacije i slično", upozorio je Vidović.

Još nije kasno da se prijavite za OVAJ posao!

Iako je hrvatska vlada ove godine podigla kvote za uvoz stranih radnika na 65.100, što je dramatični porast u odnosu na 400 dozvola izdatih pred pet godina, postavlja se pitanje gde pronaći radnu snagu.

Pročitajte: Ako ćete da radite na Jadranu na leto

Bosna i Hercegovina je ispražnjena, Srbija se prazni strahovito brzo, piše "Novi list", tako da se za radnicima poseže sve dalje i dalje.

Gradevinski sektor radnike sve češće traži u Pakistanu i Indiji, dok se u turizmu računa na uvoz radnika sa Filipina.

Fokus je dakle usmeren na druge kontinente, ali šta će to značiti za njihovu kulturnu i radnu integraciju još nije poznato, upozorio je Vidović.

Hrvatska, dodaje, nema migracijsku strategiju ni useljeničku politiku, ne zna kako izvesti proces reimigracije, ni kako zadržati postojeće radnike.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti