VW blizu odluke o novoj fabrici u istočnoj Evropi

Autor:

Novim postrojenjem iz Folksvagenove grupacije rukovodiće Škoda. Lokacija će biti poznata posle Uskrsa

47
A- A A+
škoda karoq fabrika Foto: promo/Škoda Auto

Prema informacijama agencije DPA, nova fabrika Folksvagena će se graditi u Bugarskoj ili Turskoj. Ako se ispostavi da su ova informacija tačna, najveći svetski proizvođač vozila će zaobići Srbiju, koja je bila jedan od konkurenata za postrojenje, prenosi češki portal Aktualne.cz i dodaje da će njime rukovoditi češka Škoda.

 Konačna odluka, vredna više od milijardu evra, koja će uposliti 5.000 radnika, biće donesena krajem aprila ili početkom maja.

Prema ranijim informacijama, kandidati su bili Rumunija, Turska, Bugarska, Srbija i Severna Makedonija, a češki portal navodi da je trenutno glavni favorit Bugarska.

Zbog toga je delegacija Folksvagena bila početka aprila u Sofiji, gde je posetila i predškolsku ustanovu na kojoj se nastava održava na nemačkom jeziku, piše agencija DPA.

Nova fabrika u istočnoj Evropi biće posebno bitna za Škodu. Ukupni kapacitet novog pogona, koji će se prostirati na 400 hektara, biće 350.000 vozila godišnje.

Na godišnjoj konferenciji za novinare, direktor Škode, Bernard Majer je izjavio da je češki brend mogao prošle godine 100 hiljada vozila više. Zato će nova fabrika mogla značajno da pomogne Česima.

U novoj fabrici bi trebalo da se pravi nekoliko modela, među kojima i novi kompaktni SUV modeli – Seat Ateka i Škoda Karok.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti