Tanjug

Neredi u Albaniji, povređeni policajci (FOTO)

Autor:

Pristalice albanskih opozicionih partija protestvovale su danas u Tirani, zahtevajući ostavku vlade i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Neredi u Albaniji, povređeni policajci (FOTO) Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Hiljade demonstranata iz svih delova Albanije okupile su se danas u Tirani na glavnom gradskom bulevaru sa antivladinim parolama i sloganima, bacajući pirotehnička sredstva i druge projektile na policajce, a ona je odgovorila suzavcem i vodenim topovima.

Ministar policije Sander Lješaj je rekao da su demonstranti napali policajce kao i da je pet policajaca povređeno.

Premijer Edi Rama koji se nalazi u inostranstvu izrazio je žaljenje zbog napada na policiju na svom tviter nalogu i napisao da su u pitanju "fizički ekscesi jedne očajničke politike".'

Tirana ustala protiv Rame: Nasilje na ulicama! (VIDEO)

Ujedinjena albanska opozicija zahteva ostavku premijera Edija Rame i formiranje prelazne vlade koja će sprovesti prevremene parlamentarne izbore, preneo je ranije portal a1on.

Lider najveće opozicione stranke u Albaniji, Demokratske partije, Ljuljzim Baša rekao je da "kriminalna banda Edija Rame mora da ode".

Izvor: Youtube/Euronews

Sinoć se i predsednik Albanije obratio građanima putem društvenih mreža poručivši vlastima i opoziciji da je "neophodno kreiranje nove klime u kojoj će moći jedni druge da saslušaju" i posebno da se omogući kritičko razmišljanje koje će omogućiti društvu u kontinuitetu da se reformiše.

Američka ambasada je poslala obaveštenje svojim državljanima u Albaniji da se ne kreću u delovima Tirane gde će biti održan protest, kao i u okolini Parlamenta.

Od februara, kada je albanska opozicija počela proteste, do sada je održano osam protesta, šest ispred Parlamenta, a dva ispred sedišta albanske vlade.

Povezano

Sve vesti