Leks specijalis o "švajcarcima" danas pred vladom

Autor:

Leks specijalis u vezi s kreditima u švajcarskim francima, danas će razmatrati Vlada Srbije, i, kako se očekuje, biće usvojen, kako bi se što pre našao u skupštinskoj proceduri.

2
A- A A+
švajcarski franak, franak, švajcarci, švajcarski franci, švajcarac Foto: MONDO

 Ministar finansija Srbije Siniša Mali očekuje da danas bude usaglašena finalna verzija nacrta zakona o kreditima u švajcarskim francima, ali nije želeo da iznese detalje navodeći da još dva člana zakona nisu usaglašena.

Mali je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, povodom uzimanja kredita od Evropske investicione banke za nerazvijene opštine u Srbiji, rekao da očekuje da Skupština Srbije krajem sedmice razmatra leks specijalis za rešenje problema zaduženih u francima.

Upitan da li je ostala neusaglašena odredba zakona o valutnoj klauzuli, Mali je odgovorio da ne može da govori o detaljima i da se razgovori, vođeni tokom vikenda, nastavljaju i danas.

"Nacrt Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima će, kako očekujem, biti usvojen na vanrednoj sednici Vlade Republike Srbije u ponedeljak. Predlog zakona će potom biti poslat u Skupštinu Srbije, kako bi bio usvojen po hitnom postupku", rekao je u subotu  Mali.

Slučaj "švajcarci": Dobijaju otpis 40 odsto glavnice?

On je podsetio da su prethodnih dana vođeni intenzivni pregovori s korisnicima kredita u švajcarskim francima, kako bi se našlo najbolje moguće rešenje za problem koji zadužene muči godinama.

"Tražimo najbolje moguće rešenje. Posle višednevnih teških razgovora, blizu smo usaglašavanja konačnog teksta zakona koji treba da odgovara svim stranama u procesu - i korisnicima kredita, i državi i bankama. To nije lak posao, ali blizu smo rešenja i očekujem da ćemo tokom vikenda imati gotov zakon, koji ćemo poslati na vladu", istakao je ministar finansija.

Krediti u "švajcarcima": Efektiva najavila protest

Povezano

Sve vesti