mondo.rs

Proba male mature: Đake mučila reč "diskretno"

Autor:

Mali maturaniti su u petak i subotu polagali probni prijemni ispit za upis u srednje škole. Tradicionalno im bili teški zadaci iz geometrije, a iz srpskog jezika se namučili oko objašanjavanja reči "diskretno."

9
A- A A+
škola, đaci, učenici, studenti, učenje, ispitni rok, učionica, fakultet Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

 U većini škola nastavnici su već pregledali testove i danas će đaci u svim školama u Srbiji videti koliko su poena okvirno osvojili.

Sada već znaju kako će izgledati polaganje pravog prijemnog, gde će sedeti, kakva su okvirno pitanja i na kojim oblastima će morati da porade do juna.

Rukovodilac Centra za ispite iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Dragana Stanojević rekla je za RTS da Zavod nema podatke o rezultatima, ali da ima informaciju da su đacima, tradicionalno, bili teški zadaci iz geometrije.

Zbirke zadataka za malu maturu u prodaji

Prošle godine osmacima je problem predstavljala reč "kompromitovati", dok je njeno mesto ove godine zauzela reč "diskretno".

Završni ispit za osmake biće organizovan 17,18. i 19. juna. Svi osmaci moraju polagati malu maturu, koja predstavlja zvaničan završetak osnovnoškolskog obrazovanja. Uspeh sa male mature važan je i zbog upisa u željenu srednju školu. Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok će na tri testa ukupan maksimalan broj bodova biti 40.

"Rezultati pokažu da mnogo manje poznaju neke reči nego što očekujemo", rekla je Dragana Stanojević.

Ukazuje da savremeni đaci čitaju drugačije nego starije generacije i da na drugačiji način procesuiraju informacije.

"Sada dijagonalno čitaju, brzo smenjuju ekrane. Ne reaguju na nepoznatu reč kao mi nekada, iako su se susreli sa njima, dožive ih u kontekstu i ne osvrću se na njih kao na nešto nepoznato", rekla je Stanojevićeva.

Ističe da je pred osmacima težak period jer moraju da "izvuku" prosek, a ovaj test bi mogao da im pomogne da procene gde se nalaze sa znanjem.

Podseća i da će, od završetka nastave, imati oko 25 dana da se pripreme.

Boduje se isto kao i prethodne godine. Šezdeset poena nosi prosek iz osnovne škole, po 13 poena testovi iz srpskog i matematike, a 14 poena kombinovani test.

Na pitanje da li će mala matura biti lakša nego probni test, Stanojevićeva je odgovorila da je težina testa "subjektivni osećaj" i da učenik koji ima prosečnu ocenu četiri može da reši zadatke.

Nema trikova, kaže Stanojevićeva i poručuje osmacima da pažljivo čitaju pitanja.

Povezano

Sve vesti