Brnabić: Vreme je za ugovor o partnerstvu sa Mađarskom

Autor:

U Subotici je održana zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske. Potpisano više sporazuma između dve zemlje.

13
A- A A+

brnabić sednica ministri Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je nakon sednice da je zaključeno da bi dve zemlje trebalo da počnu da rade na sveobhvatnom ugovoru o strateškom partnerstvu.

"Pravo je vreme za to. Ako neke zemlje treba da imaju takav ugovor, o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, onda su to svakako Srbija i Mađarska i na tome ćemo raditi u narednom periodu", rekla je Brnabić u obraćanju novinarima.

Brnabić je izrazila veliku zahvalnost Mađarskoj na snažnoj i kontinuiranoj podršci evrointegracijama Srbije, na balansiranom stavu prema pitanju Kosova i Metohije, kao i na odnosu prema srpskoj nacionalnoj manjini u toj zemlji.

Uputila je zahvalnost mađarskom kolegi i na, kako je rekla, velikom doprinosu očuvanja srpske kulturne baštine u Mađarskoj i unapređenju prava i sloboda srpske nacionalne manjine u toj zemlji.

Odlični odnosi: Vučić s Orbanom u Subotici

Prenela je i da su joj predstavnici Srba u Mađarskoj rekli da mogu samo u superlativu da govore o onome što tamošnja vlada radi za našu nacionalnu manjinu, koja je prošle godine dobila dodatnih 3,2 miliona evra za programe podrške očuvanja srpsko jezika, škola crvke i klturno istorijske baštine.

Ona je istakla i da postoji odlična saradnja države Srbije sa Nacionalnim savetom Mađarske nacionalne manjine.

"Oni su naš veliki partner, čak i kada je reč o saradnji sa ostalim savetima nacionalnih manjima i hvala im na tome", podvukla je premijerka.

To je, kaže, još jedan pokazatelj kako tteba da izgledaju dobrosusedski odnosi i međusobno uvažavanje i poštovanje.

"Hvala Mađarskoj na podršci i iskrenom odnosi i velikom prijateljstvu prema Srbiji", poručila je Brnabić

Premijerka je prethodno navela i da je prošle godine robna razmena između Srbije i Mađarske bila 1,7 milijardi evra, što je, kako je rekla, rast od 15 odsto u odnosu na 2017. godnu.

Povezano

Sve vesti