Drama oko letaka na Filozoskom fakultetu

Autor:

U lecima pod nazivom "Ko nam predaje studentima dok najbolje isteruju", navodi se, pored ostalog, da su navedeni profesori "antisrpski" i "pederski lobisti i plaćenici", a studenti su pozvani da bojkotuju njihova predavanja...

2
A- A A+
ilustracija Foto: MONDO/Stefan Stojanović ilustracija

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela je krivičnu prijavu protiv nepoznatog izvršioca zbog širenja rasne i druge diskriminacije, posle pritužbe zbog nepotpisanih letaka protiv četvoro profesora na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz navođenje njihovih inicijala i fotografija.

U lecima pod nazivom "Ko nam predaje studentima dok najbolje isteruju", navodi se, pored ostalog, da su navedeni profesori "antisrpski" i "pederski lobisti i plaćenici", a studenti su pozvani da bojkotuju njihova predavanja kako bi pokazali da su "dostojni Kosovskog zaveta" i kako bi odbranili "patriotska i nacionalna osećanja".

Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, u obrazloženju krivične prijave, poverenica ističe da je nepoznati počinilac napravio i učinio javno dostupnim pamflet koji predstavlja govor mržnje, i zagovara i podstrekava mržnju, diskriminaciju i nasilje prema grupi lica, zbog njihovog stvarnog ili pretpostavljenog ličnog svojstva.

Brankica Janković takođe naglašava da je govor mržnje naročito opasan, ako je upućen publici koja je osetljiva zbog životnog neiskustva i starosne dobi, poput studenata, kao i da je objavljivanjem sadržaja u kojima se poziva na nasilje, bojkot ili netrpeljivost i širi govor mržnje, društvena opasnost nemerljiva.

Poverenica očekuje da će nadležni organi preduzeti mere iz svoje nadležnosti, ali takođe smatra da je neophodna osuda akademske zajednice kao i celokupne javnosti, imajući u vidu da su se pamfleti pojavili u jednoj visokoškolskoj ustanovi, dodaje se u saopštenju.

Filozofski fakultet u žiži je javnost zbog spora dela profesora i SANU.

Podrška naučnih radnika profesorki Radojević

Sukob na Filozofskom - Fakultet: SANU vrši pritisak

SANU podržala prof. Radojević

Povezano

Sve vesti