Sitroena "sitnica" koštala zvezdice (FOTO, VIDEO)

Autor:

Rejndž Rover Ivok dobio maksimalnu ocenu na testovima bezbednosti. Isto je prošao i Sitroen C5 Erkros, ali samo u višim paketima oprema.

3
A- A A+

Neki od premijernih modela sa beogradskog sajma su nedavno testirani kroz seriju simuliranih sudara u okviru poznatog EuroNCAP-a.

SUV modeli Rejndž Rover Ivok (Evoque) i Sitroen C5 Erkros (Aircross) su se pokazali veoma bezbednim.

Tako je najmanji "Rejndž" osvojio maksimalnih pet zvezdica, a posebno je istaknuta zaštita pešaka i biciklista koja je postignuta sistemom za automatsko kočenje koji detektuje pomenute učesnike u saobraćaju, kao i aktivnom haubom, koja ublažava potencijalne udare.

Za dobijanje najviđe ocene Ivoku je pomogla činjenica da je opremljen brojnim sistemima koji će postati obavezni deo svakog novog automobila u EU od 2021.

Pojedinačno gledano, Ivok je dobio 94 odsto u kategoriji Zaštita odraslih putnika, 87 odsto za Zaštitu dece-putnika, 72 odsto kada se gleda sigurnost pešaka i bisiklista i 73 odsto za bezbednosne asistente.

I novi Sitroen C5 Erkros je prošao dobro na EuroNCAP testiranju. Osnovni model  je dobio četiri zvezdica, a verzija sa boljim sigurnosnim paket svih pet.

Karakteristika koja je bazni model koštala maksimalne ocene jeste detekcija biciklista, koja se dokuplje, što će reći da se i ovaj SUV pokazao veoma bezbednim, kako za vozača i putnike, tako i druge učesnike u saobraćaju.

Gledano po kategorijama, C5 Erkros sa pojačanim bezbednosnim paketom je dobio 89 odsto za zaštitu odraslih putnika, 86 odsto za zaštitu dece-putnika, 67 odsto kada se gleda sigurnost pešaka i bisiklista i impresivnih 82 odsto za bezbednosne asistente. Bazni model je dobio nešto niže ocene u poslednje dve kategorije.

Pogledajte Mondo video priloge sa Sajma automobila o ova dva modela.

Rejndž Rover Ivok:

Izvor: MONDO/Marko Tanasković

Sitroen C5 Erkros:

Izvor: MONDO

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama.

Povezano

Sve vesti