Tužiteljka ubeđena: Dudaković će biti osuđen

Autor:

Tužilac Marijana Čolović rekla je na početku suđenja generalu Atifu Dudakoviću i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa tzv. Armije BiH, da će Tužilaštvo dokazati da su svi optuženi počinili zločin protiv čovečnosti.

4
A- A A+
suđenje,presuda,pravosuđe,pravo,pravda Foto: MONDO/Ilustracija Mario Milojević

Suđenje Dudakoviću i drugima optuženim za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine počelo je danas pred Sudom BiH čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih reči Tužilaštva BiH.

Višković: Sa zebnjom čekam presudu

Premijer Srpske, Radovan Višković, rekao je danas da očekuje da će biti zadovoljena pravda u slučaju Dudaković, jer svi, kako je istakao, koji su počinili ratni zločin moraju da odgovaraju, u suprotnom nema pomirenja i suživota u BiH. "Kao legalista očekujem da pravda bude zadovoljena, ali poučen dosadašnjim iskustvima imam određenu dozu straha da će biti različitih insinuacija i da će pravda biti zaobiđena", rekao je Višković, prenosi RTRS pozivajući se na Srnu.

Čolovićeva je istakla da će izjavama svedoka Tužilaštvo dokazati da je od 13. septembra do polovine oktobra 1995. postojao sistematski napad na civile srpske nacionalnosti na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta i da je operacija "Sana 95" počela 13. septembra pod komandom Dudakovića.

Svedoci: Dudaković lično naređivao klanje Srba

"Cilj napada bio je, ne samo osvajanje ovih teritorija koje su bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske, već i etničko čišćenje srpskog stanovništva sa tih prostora", naglasila je Čolovićeva.

Prema njenim rečima, prežijeli svjedoci pričaće o ubistvima, te uništavanju srpske imovine i verskih objekata.

Tužilaštvo je najavilo saslušanje 447 svedoka, među kojima je 16 zaštićenih, kao i iznošenje 1100 materijalnih dokaza.

Povezano

Sve vesti