U RTS-u se bune:Ne mogu političari da nam kroje sudbinu

Autor:

Predsednik Upravnog odbora RTS-a Vladimir Vuletić rekao je danas da u našem društvu nije zaživela potpuna svest o tome šta je zapravo javni medijski servis.

12
A- A A+
rts protest opozicija Foto: MONDO/Stefan Stojanović


Kada je reč o rukovodstvu i uredništvu javnog medijskog servisa, to nije stvar dogovora političkih stranaka, nego je stvar zakona, rekao je Vuletić.

Sa protesta u subotu čuli su se zahtevi koji se ticu promena sastava REM-a, RTS-a i RTV-a, a Vuletic je u Jutarnjem dnevniku RTS kazao da je ocigledno da u našem društvu nije zaživela potpuna svest o tome šta je zapravo javni medijski servis.

Novi zahtevi opozicije

"To je relativno nov pojam, još se o medijskom javnom servisu razmišlja kao o državnoj televiziji. Kada to bude jasnije, onda ce biti jasno da i kada je reč o rukovodstvu i kada je rec o uredništvu medijskog servisa da to nije stvar dogovora političkih stranaka nego je stvar zakona", istakao je predsednik Upravnog odbora RTS-a.

Šta god da se političke stranke dogovore, one mogu da se dogovaraju, ali je potpuno jasno na koji nacin javni medijski servis funkcioniše, kaže on.

U tom smislu, kaže Vuletić, javni medijski servis je lojalan zakonu, a ne predsedniku države ili političkim strankama, i to je ključna poruka kada je reč o javnom servisu.

"Ukoliko dopustimo da na bilo koji način ćutke prelazimo poreko toga da politički akteri u međusobnom dogovoru kroje sudbinu javnog servisa, nisu bitni konkretni ljudi, biće ugrožena evropska ideja o medijskim servisima", rekao je Vuletić.

"Ono što je bitno - kao što ne dozvoljavam da se u javnom servisu mešaju političke stranke, tako nije pametno da kao predsednik Upravnog odbora govorim šta bi koja stranka trebalo da radi", kaže Vuletić.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, sociolog Vladimir Vuletic je rekao da je važno da se u društvu povede dijalog, a manje je bitno na koji način.

"Poslednjih nekoliko meseci se može videti da klizimo ka stanju gde će biti prekinuta komunikacija izmedu ključnih aktera u društvu i to je ono što je loše. Potreban je dijalog na svakom mestu i u tom smislu odbijanje dijaloga nije dobro za društvo", rekao je Vuletić.

Kaže da ne bi komentarisao aktivnosti konkretnih politickih aktera u smislu da svako od njih ima neku svoju taktiku radi realizovanja onoga što smatraju da su njihovi glavni politički ciljevi, a to je da budu vidljiviji i da privuku veću pažnju javnosti.

"U tom smislu ne bih to komentarisao, ali načelan stav je da nam je dijalog važan na svim mestima", istakao je Vuletić.

Povezano

Sve vesti