Šta se dešava kad vam "igra" oko

Autor:

Za početak, oko se ne pomera uopšte. Evo šta se u stvari dešava kad imamo osećaj da nam igra oko.

Šta se dešava kad vam "igra" oko Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Blagi trzaji zbog kojih imamo osećaj da nam igra oko najčešće traju minut, dva, vrlo retko duže od toga, a javljaju se povremeno.

Reč je o nevoljnim pokretima, ali kad se to dešava, oko se zapravo uopšte ne mrda. "Igra" nam očni kapak, i to u najvećem broju slučajeva nije razlog ni za kakvu brigu.

Ovo stanje stručno se naziva miokimija očnog kapka, a može se javiti u donjem ili gornjem kapku, piše Reader's Digest, kao posledica nevoljne aktivnosti neurona koji stimulišu mišiće u kapcima.

Osećaj treperenja najčešće se javlja kad smo pod stresom, kad konzumiramo previše kafe, kad ne pijemo dovoljno vode, kad smo premoreni, u sezoni alergija ili kad unosimo previše alkohola.

Vrlo, vrlo retko, može biti simptom određenih neuroloških poremećaja, ali u tim slučajevima uvek se javlja u kombinaciji sa drugim simptomima i traje duže.

Ako osećaj titranja oka potraje duže od desetak, petnaest dana, neprestano, ako nevoljne trzaje mišića osećate i u drugim delovima lica, obratite se lekaru.

Pod uobičajenim okolnostima, mišić očnog kapka smiri se sam od sebe, posle nekoliko minuta.

Ako vam se ovo često dešava, trebalo bi da se postarate da spavate više, a možete i da smanjite unos kofeina i uradite sve što možete da se oslobodite stresa.

Ponekad, pomažu i hladne ili tople obloge na oku.

Zašto nas prođu žmarci kad diramo pupak

Tagovi:

Povezano

Sve vesti