Stroža bezbednost hrane - zalog za budućnost

Autor:

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je zapošljavanje novih 71 inspektora koji će, kaže, biti prva linija odbrane u bezbednosti hrane, te da će posebno biti pojačana kontrola na graničnim prelazima.

Stroža bezbednost hrane - zalog za budućnost Foto: MONDO/Predrag Vujić

Tokom konferencije "Budućnost hrane - Budućnost zdrave Srbije" u Begradu, Nedovimović je rekao da će novi inspektori biti raspoređeni u Upravi za zaštitu bilja i Upravi za veterinu, i to po celoj Srbiji, posebno na glavnim graničnim prelazima na kojima ulazi hrana u Srbiju, i to pre svega na Batrovcima, Horgošu, Gradini.

Naveo je da će inspektori biti i na ostalim prelazi gde su prisutni fitosanitarni i veterinarski inspektori koji, kaže, brane naš prostor istovremeno od ulaska nedozvoljenih roba i proveravaju kvalitet robe koja je dozvoljena na prostoru Srbije.

"To je deo stvaranja institucionalnog ambijenta. Džaba vam svi propisi ako nemate alate, opremu i ako nemate ljude", rekao je Nedimović.

Precizirao je da će novi inspektori biti potpuno obučeni u skladu sa svim direktivama EU koje se tiču bezbednosti hrane.

"To je naš zalog za narednih 20 godina", poručio je ministar.

Naglasio je da je tema bezbednosti hrane apsolutno u fokusu Ministarstva za 2019. godinu.

"Bezbednost hrane je kompleksna stvar koja se tiče i kvaliteta zivota naših građana ali i isto tako toga šta možemo da izvezemo iz Srbije", rekao je Nedimović.

Povezano

Sve vesti