Vandali uništili ceo drvored lipa u Kuršumliji

Autor:

Nepoznati počinioci polomili su ceo drvored novozasađenih lipa na ulazu u Kuršumliju, a u centru grada polomljene su i počupane novozasađene sadnice jasena, lipa i drugih ukrasnih biljaka.

Vandali uništili ceo drvored lipa u Kuršumliji  Foto: Mondo/Stefan Stojanović"Lomljenje i čupanje sadnica na istim ovim lokacijama traje već šest godina", kazao je agenciji Beta predstavnik Javno komunalnog preduzeća (JKP) "Toplica" Stefan Mitrović.

U pitanju su iste lokacije, drvored lipa na ulazu u Kuršumliju, u dužini od dva kilometra, zatim uži centar grada i dva prigradska naselja.

"Polomili su 45 skoro zasađenih lipa, na ulazu u grad. Zatim još preko 20 jasena i drugih novozasađenih biljaka u naselju Rasadnik i centru grada. Na tim lokacijama svake godine sve unište. Mi odmah zasadimo nove i to tako traje već šest godina", kazao je Mitrović.

JKP "Toplica" iz Kuršumlije je u proteklih šest godina, obnavljajući uništene sadnice, samo na kupovinu novih potrošilo preko 600.000 dinara.

"Nemoguće je zaštiti ih od vandala, jer se zasadi nalaze na velikoj površini grada. Ne možemo svuda da postavljamo kamere. A, onaj ko ih lomi i čupa, to čini na mestima koja nisu dovoljno zaštićena", kazao je Mitrović.

Koliko su počinioci ovog dela brutalni govori način uništavanja celog drvoreda japanskih šljiva, od centra grada prema naselju Markovići. Šef odeljenja za zaštitu zelene površine komunalnog preduzeća Goran Todorović kaže da je drvored nestao za samo sat vremena, u noćnim satima.

"Verovali ili ne, motornom testerom su posečene. Neko je prošao u kasnim noćnim satima i sve ih posekao. To je nezapamćen zločin prema biljkama ali i prema građanima", kazao je Todorović

On je rekao da je komunalno preduzeće svaki slučaj, lomljenja, seče i čupanja sadnica, prijavilo policiji. Međutim, policija ni posle šest godina nije ušla u trag vandalima, niti je to preduzeće dobilo bilo kakvu informaciju od policije da li su sproveli istragu i dokle se stiglo.

Građani Kuršumlije ogorčeni osuđuju taj čin i uključili su se u potragu za počiniocem, ali do sada nema rezultata.

Svetomir Savić (82), čija kuća se nalazi u sredini drvoreda lipa, smatra da se radi o pojedincu.

"Pratim ovaj slučaj već šest godina, verujte nikoga sumnjivog nisam primetio. U pitanju je neko vešt, manijak verovatno, koji je opsednut nečim. Osmatra sve nas u blizini i verovatno čeka da se povučemo po kućama, kasno noću prođe i svoje delo sprovede neprimećen", priča Savić.

Njegov komšija Milorad Mrvić (75) deli mišljenje mišljenje i smatra da vandal danima osmatra, planira i čeka momenat da čupa i lomi lipe, da ne bude primećen.

"Čim komunalci posade, mi pratimo i čuvamo. Često izlazimo napolje da osmotrimo drvored. I tako prođe neko vreme, ujutru ustanemo, sve polomljeno i počupano. Ne možemo da mu sanemo na put, a oni koji treba da ga jure, ništa nisu učinili", razočarano priča Mrvić Beti.

U JKP "Toplica", pripremaju nove sadnice koje će uskoro, šesti put po redu, biti zasađene na istim mestima, gde su prethodne uništene.

Povezano

Sve vesti