Prozivaju "Šarli Ebdo" zbog Notr Dama

Autor:

Francuski satirični časopis "Šarli Ebdo" našao se na udaru kritika pošto se na naslovnoj strani najnovijeg broja nalazi požar u katedrali Notr Dam, ali ovaj put, između ostalog, i jer su bili "previše blagi".

3
A- A A+


Na crtežu se nalazi karikatura francuskog predsednika Emaunela Makrona kojem iz glave izlaze dva zapaljena tornja katedrale Notr Dam, a novi broj se od danas može naći u prodaji, samo dan nakon što je čuvena gotska katedrala teško oštećena u požaru.

Na crvenoj pozadini belim slovima ispisana je reč "reforme", a pored Makrona stoji oblačić u kojem piše "Počeću od rama", što je referenca na set mera koje je predsednik trebalo da predstavi u televizijskom obraćanju otkazanom zbog požara, kao i činjenicu da je "ram" odnosno krov katedrale potpuno uništen u sinoćnjem požaru.

Snimak dronom: Notr Dam se probudio u pepelu (VIDEO)


Neki korisnici Tvitera, posebno iz Italije, smatraju da je ova naslovna strana "preblaga" u poređenju sa ranijima na kojima su tragični događaju na italijanskom tlu koji su, za razliku od vatre u Notr Damu, odnele veliki broj ljudskih života, bili satirično prikazani. "Šarli Ebdo" je nakon zemljotresa u Italiji predstavio stotine ranjenih i poginulih kao pastu i lazanje.

Teška borba! Sačuvana konstrukcija Notr Dama VIDEO


Drugi su, pak, smatrali da je izbor metafore prikladan za trenutno stanje u Francuskoj, gde predsednik Makron i drugi političari “spaljuju” državne javne službe i njihovo naseđe, prenosi RT.

"Šarli Ebdo" je poznat po ismevanju političara i drugih javnih ličnosti, ali i redovno je na meti kritičara zbog crteža o religiji, raznim katastrofama i teroristickim napadima, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Pošto su 2015. objavili karikature o islamu, dvojica naoružanih islamskih ekstremista upali su u prostorije redakcije i usmrtili 12 osoba, među kojima i neke od istaknutih karikatursta časopisa.

Povezano

Sve vesti