Vučić: Težak period, tražiće nam puno priznanje Kosova

Autor:

Srbiji sledi izuzetno težak period, od nas će se tražiti priznanje pune nezavisnosti i teritorijalne celovitosti Kosova i Metohije, rekao je danas predsednik SNS i Srbije na sednici Glavnog i Izvršnog odbora stranke u proširenom sastavu.

315
A- A A+
Aleksandar Vučić Srpska napredna stranka sns Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako je rekao, razgovaraće sa kineskim i ruskim predsednikom u Pekingu, a potom ide u Berlin, gde ga očekuju veoma teški sastanci sa liderima Francuske i Nemačke.

"Tamo nas ne čeka ništa dobro, odmah da znate i ne očekujem ništa dobro. Jedino očekujem početak zahteva za novi fortmat, gde bi cilj trebalo da bude priznanje nezavisnosti a da Srbija ne dobije ništa...", rekao je Vučić.

Tražiće da uđemo u razgovore a da Albanci ne ukinu takse.

"Po cenu - ne po cenu koju treba da plati Srbija, nego ja - neću prihvatiti da nastavimo ma kakav razgovor bez ukidanja taksi, ma kakvi pritisci bili", poručio je Vučić.

Govoreći o zahtevima i pritiscima da Srbija da prizna nezavisnost Kosova Vučić kaže da ne preteruje.

"I još da budemo srećni ako ne uvedu poseban tribnal za Srbe i ne osude nas za sve seksualne zločine počinjene na Balkanu. Ništa nisam preterao, čak sam ublažio", rekao je Vučić.

U skladu sa tim, kaže, pritisci će biti veliki.

"Podržavaće i unutrašnje elemente kako bi se smanjivala snaga srpske države i kako bi se do tog cilja što lakše došlo", rekao je Vučić.

Onima koji su, kaže, naučili da ga zovu telefon ako Srbi samo dignu ruke u "gard", poručuje:
"Nemojte me zvati. Nisam dostupan".

Podsetio je da nema šta Albanci nisu uradili protiv Srba i Srbije - nisu ispunili Briselski sporazum, ni ključnu tačku o formiranju ZSO, uveli su takse suprotno svim međuanrodnim zakonima, doneli platformu protiv razgovora kojom Srbija mora da bude ponižena, razorena i da prizna Kosovo, uveli vojsku suprotnno čak svom ustavu i stavu genarelnog sekretara NATO, dozvoljeno im je to, šest meseci čekamo da povuku takse, da ih zamoli međunarodna zajednica, da se smiluje i zamoli svoje čedo da ih ukine.

"Ništa se nije dogodilo, naprotiv. Poslednjih nedelja oni dolaze u Beograd i pozivaju me na različite sastanke na kojima insistiraju da mi nešto uradimo da 'odobrovoljimo ' Albance pa da oni ukinu takse. I vi stanete, ne verujete, a onda počinju lažne priče o katastru i diplomama, kojima su opet varali Srbiju bez obzira na naše loše pregovaranje", kaže on.

Kada kažete - nemoguće je bez ukidanaj taksi - oni kažu - recite vi da nećete više raditi na blokiranju priznavanja nezavisnosti.

Sednica Glavnog i Izvršnog odbora stranke održana je posle Predsedništva SNS, na kojem su, kako je preneo, razgovarali o tri ključne teme - pripreme za veliki narodni skup 19. aprila "Stop nasilju i budućnost Srbije", situacija na KiM i aktuelna politička situacija i, potencijalno, raspisivanje izbora.

Vučić je najpre rekao da je ta stranka u prethodnih šest i po godina pokušala da promeni zemlju, koja je bila gotovo sasvim razorena zemlja, bez nade i budućnosti i da zemlja može da se okrene u drugom smeru.

"Pokušali smo da promenimo, da uradimo sve ono što je moralo da bude urđeno pre 20, pre 30 godina. Da okrenemo smer u kojem ide, da pokažemo da Srbija može bolje, da može više ,da može drugačije", rekao je Vučić.

Tači: Moguć sporazum s Beogradom ove godine

Ima mnogo razloga zbog čega je, kaže, delimično zadovoljan.

"Jedan od ključnih razloga je što Srbija nije više pred bankrotstvom. Srbija je danas zemlja koja četvrtu godinu za redom ima suficit u budžetu, javni dug sa 78 posto BDP-a pao na 50 posto, nezaposlenost smanjena sa 25, 9 na 11, 9 odsto".

Plate i penzije su danas, dodaje, značajno veće nego što suz bile u vreme kada smo preuzeli vlast".

"Za razliku od drugih, rekao sam delimično zadovoljan, iako ste videli juče da smo dobili pohvale od Viktora Orbana za reforme, a pre nekoliko meseci od Vladimira Putina, a pre njih nekoliko meseci i od svetske banke i MMF i drugih".

Povezano

Sve vesti