Francuski ambasador: Pogodilo me pisanje vaših medija

Autor:

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondolini uvređen pisanjem pojedinih ovdašnjih medija koji su požar u Notr Damu opisali kao "božju kaznu", jer je na toj katedrali bila istaknuta zastava tzv. Kosova.

Francuski ambasador: Pogodilo me pisanje vaših medija Foto: AP Photo/Kamil Zihnioglu/Tanjug

Pisanje pojedinih medija o katastrofalnom požaru u katedrali koja je stara osam vekova i koja je simbol ne samo Francuske, već i evropske civilzacije, Frederik Mondoloni je ocenio kao "skandalozno".

Pojedini srpski mediji su o požaru u Notr Damu pisali kao o "božjoj kazni zbog postavljanja zastave Kosova u toj katedrali tokom obeležavanja godišnjice kraja Prvog svetskog rata.

Mondoloni je novinarima u Beogradu rekao da su ga negativni komentari duboko pogodili i da ima samo prezir prema ljudima koji takve stvari izgovaraju.

"Za mene to nije Srbija koju sam upoznao i zavoleo u ovih poslednjih 18 meseci koliko sam ovde. Mislim da ljudi koji to rade pretendujući da brane svoju zemlju zapravo čine veliku štetu", rekao je Mondoloni.

I pojedini mediji u Francuskoj su pisali o načinu na koji su određeni mediji u Srbiji izvestili o ovoj tragediji, poput "Parizijena" (Le Parisien).

Mondolini se ujedno zahvalio vlastima i građanima Srbije na porukama podrške koje su poslali.

Vučić: Svi građani Srbije su tužni

On je dodao da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, kao i mnogi članovi Vlade ali i građani Srbije slali poruke saosećanja i solidarnosti čitave noći.

"Ono što se sinoć dogodilo u Parizu je tragedija za čitavu Francusku i čitav francuski narod", rekao je ambasador i dodao se "život za nekoliko časova zaustavio u Francuskoj dok su se vatrogasci borili sa vatrom".

"Za sve Francuze koje god da su veroispovesti, to je predstavljalo jedan udar na deo naše istorije koji je pretrpeo veliku štetu", rekao je Mondoloni i dodao da je to velika šteta i za svetsku kulturnu baštinu pošto se radi o spomeniku od neprocenjive vrednosti.

Govoreći o pričinjenoj šteti, ambasador je rekao da je još prerano za procenu, ali da je bilans tragičan jer su izgoreli drveni delovi iz 13. veka, kao i da su vatrogasci rekli da treba sačekati 48 sati pre nego što može da se govori koliko je sama struktura ugrožena.

"Međutim zahvaljujući izuzetnim zalaganjima vatrogasaca, njih 20 je naime ušlo u severnu kulu Notr Dama i na taj način su zapravo sprečili dalje širenje požara i zahvaljujući tome cela struktura Notr Dama zapravo nije otišla u pepeo", rekao je Mondoloni i naveo da je mnogo predmeta od neprocenjive vrednosti sačuvano kao što je Hristova kruna, veliki vitraž, zatim mnogo iz same riznice i oltar.

10 zanimljivosti o katedrali Notr Dam (VIDEO, GRAFIKA)

On je rekao i da su orgulje unutar katedrale takođe pretprele štetu, ali su spašene.

"Šteta jeste velika i sigurno da će biti potrebno više godina i više stotina miliona evra za samu rekonstrukciju", rekao je ambasador i dodao da je siguran da će taj dragulj svetske baštine biti obnovljen.

Povezano

Sve vesti