SRBIN DOBIO I PULICERA: Goranove fotke zadivile svet

Autor:

Fotoreporter Goran Tomašević dobio je, kao član tima Rojtersa, Pulicerovu nagradu za 2019. godinu.

5
A- A A+
Foto: Screenshot/pulitzer.org

Za živopisnu i zapanjujuću vizuelnu priču o stremljenjima, očaju i tugi migranata dok su putovali u SAD iz Centralne i Južne Amerike ove godine Pulicera su dobili Rojtersovi fotoreporteri, među njima i jedan Srbin.

"Sad imam i to"

U izjavi za RTS Tomašević je rekao da mu je jedino ta nagrada nedostajala, kao i da je do sada dobio sve azijske i evropske nagrade za fotografiju. Tomašević je nagradu dobio za seriju fotografija iz Hondurasa. "To je serija fotografija o kriminalnim bandama koje kontrolišu veći deo Latinske Amerike. Napravljena je u gradu San Pedro Sula koji je prvi po stopi ubistava u svetu", naveo je Tomašević.

Beograđanin sa trenutnim boravištem u Istanbulu, Goran Tomašević (50) jedna je od fotoreportera Rojtersa, koji su za svoj posebno uspešan rad dobili čuvenu "Pulicerovu nagradu".

Za zadatak za koji se dobija takva nagrada nije ni lak ni lagodan govori i sam opis nagrađene Goranove fotografije - "petao prolazi pored mrtvog tela člana bande Bario-18 u San Pedro Suli (Septembar 28, 2018/Goran Tomašević)".

Pulicerova nagrada za Boba Dilana

Tomašević je već nagrađivan za svoje fotografije ratova i revolucija, od Balkana, preko Iraka,Libije, Avganistana, do poslednjeg u Siriji. Svakodnevno život svojom vizurom je dočaravao i iz Južnog Sudana, Pakistana, Mozambika... a onaj sportski i sa Olimpijada i fudbalskog Mundijala.

U svet se otisnuo posle slikanja ratova za lokalne listove u raspadu Jugoslavije, i od 1996 je član Rojtersa. Za tu firmu agenciju je slikom pokrivao i NATO bombardovanje Beograda, ali i kao jedini fotoreporter koji radi za strane medije, i konflikt na Kosovu.

Pulicerova nagrada i za "tvitove"?

Povezano

Sve vesti