Trampov veto na rezoluciju o Jemenu

Autor:

Predsednik SAD Donald Tramp stavio je veto na kongresnu rezoluciju o obustavljanju američke vojne pomoći Saudijskoj Arabiji u ratu u Jemenu.

1
A- A A+
tramp Foto: Tanjug/AP Photo/Susan WalshTo je drugi put da je Tramp upotrebio svoje pravo veta. Takav potez se očekivao a rezolucija nema dovoljnu podršku u Kongresu da bi veto bio zaobiđen.

Doneta rezoluzija Kongresa se zasnivala na do sada nekorišćenoj Rezoluciji o ratnim ovlašćenjima iz 1973, namenjenoj ograničenju ovlašćenja predsednika SAD da vodi ratove u inostranstvu bez saglasnosti Kongresa. Usvajanjem rezolucije o Jemenu Kongres je pokazao volju da ponovo uspostavi svoja ovlašćenja u odlukama o učešću u ratovima nakon što po tom pitanju decenijama nije pravio probleme predsednicima iz obe stranke.

Tramp je u obrazloženju veta rezoluciju nazvao "nepotrebnim, opasnim pokušajem slabljenja njegovih ustavnih ovlašćenja" i rekao da ona ugrožava živote američkih građana i vojnika.

Kongresmeni su sve zabrinutiji zbog Trampovih bliskih odnosa sa Saudijskom Arabijom usled pokušaja da dodatno izoluje Iran.

Sukobi u Jemenu počeli su 2014. godine, kada su pobunjenici iz pokreta Huti zauzeli veći deo zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Sukob je eskalirao 2015. godine kada se Saudijska Arabija, sa svojim sunitskim saveznicima, umešala u rat protiv pobunjenika koje podržava Iran.


Više od 10.000 ljudi je poginulo, a milioni su raseljeni u tom sukobu koji je doveo do teškog razaranja najsiromašnije zemlje arapskog sveta.

Ta cifra odavno nije osvežena i sigurno je daleko veća. Prema nekim procenama, ubijeno je 56.000 žitelja Jemena.

TRAGEDIJA: Deca umiru u tišini (FOTO, VIDEO)

Povezano

Sve vesti