Mini hidroelektrane - VELIKI profit (VIDEO)

Autor:

Vlasnici mini-hidroelektrana (mHE) u Crnoj Gori prošle godine su poslovali sa profitom od 2,8 miliona evra, što je skoro tri puta više u odnosu na 2017. godinu, pokazuju finansijski iskazi dostavljeni Poreskoj upravi (PU).

4
A- A A+
reka, reke, planinske reke, potok Foto: MONDO/P. Vujić

U pitanju je dobit četiri firme: Hidroenergija Montenegro, Sinergy, Кronor i Igma energy. Firma Hydro Bistrica, koja od početka prošle godine ima status povlašćenog proizvođača, nije dostavila finansijski iskaz, dok Nord energy tek od avgusta ima status povlašćenog proizvođača, piše Dan.

Ukupan finansijski rezultat firmi koje gazduju sa 11 od ukupno 13 MHE u Crnoj Gori je pozitivan, najviše zbog podsticaja koje dobijaju od građana i preduzeća preko računa za struju, a koje je uvela Vlada.

Vlasnici svih šest povlašćenih MHE prošle godine su dobili skoro četiri miliona podsticaja, što znači da bi bili u minusu da nije bilo toga. Isti slučaj je bio i u 2017. godini kada su bili u plusu milion evra zahvaljujući uredbi Vlade. Iznos podsticaja je u ovoj godini uvećan, pa se za svaki kilovat-sat posle 300. plaća skoro cent podsticaja. Taj iznos je dvrostruko manji do 300 potrošenih kilovat-sati.

Najveći profit prošle godine imala je Hidroenergija, vlasnik šest MHE, od 1,26 miliona evra. Vlasnik 40 odsto Hidroenergije je Oleg Obradović, dok 60 odsto ima Ranko Radović, koji je preuzeo vlasnički udeo od Ranka Ubovića i Aleksandra Mijajlovića.

Кronor, čiji je većinski vlasnik Кroling Željka Miškovića sa 80 odsto udela, ostvario je dobit od 867.000 evra.

Igma energy, čiji je vlasnik brat gradonačelnika Andrijevice Srđana Mašovića, Igor Mašović, prošle godine je imala dobit od 479 hiljada evra, skoro sedam puta veću nego 2017.

Najmanji profit od 63,6 hiljada evra imala je firma Sinergy, u kojoj 12 odsto kapitala ima Vuk Rajković preko firme Кia Montenegro. Dobit koju je Sinergy ostvario prošle godine manja je preko 400 hiljada.

Ekološki protest: Ne damo reke, STOP za MHE! 

Izvor: MONDO

Povezano

Sve vesti