Marija i Marko Milošević ne dolaze na sahranu majke?

Mirjana Marković, predsednica JUL-a i supruga predsednika SRJ Slobodana Miloševića, će na večni počinak u Beogradu biti ispraćena bez najbližih. Kćerka Marija je u Crnoj Gori a sin Marko nije tražio dozvolu za prevoz urne iz Rusije.

20
A- A A+

mira marković, promocija, knjiga, knjige Foto: Mondo/ Goran Sivački Ilustracija

I smrt Mirjane Marković isprepletana je sa sudbinom njenog supruga Slobodana Miloševića, pa će kao i on, predsednik SRJ i haški optuženik, biti sahranjena bez prisustva najrođenijih, pišu "Večernje novosti".

Biće joj ispunjena želja da zajedno počivaju ispod lipe u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, ali njihova deca Marija i Marko neće, po svemu sudeći, majku ispratiti na večni počinak u subotu u 15 časova.

U Rusiji umrla Mirjana Marković

Marko Milošević još nije odlučio da li će doći na sahranu, kaže beogradski dnevnik. On čak nije ni podneo zahtev u konzulatu Srbije u Moskvi da mu se izdaju dokumenti za prevoz posmrtnih ostataka Mire Marković, mada u njegovo ime može da učini i neko od prijatelja.

Marko Milošević je ranije rekao za BK televizuju da su on i sestra Marija izuzetno teško podneli gubitak majke, ali da nisu u mogućnosti da se oproste od nje u Srbiji.

U ambasadi su, kako saznaju "Novosti", već dobili instrukcije iz Beograda, iz nadležnog ministarstva, da Marku, ukoliko odluči da doprati majčine posmrtne ostatke, u što kraćem roku izdaju dokumenta.

Mirjana Marković, čitulja za Mirjanu Marković Foto: Pobjeda/www.mondo.me/Mondo

Sin Mirjane i Slobodana Miloševića, ipak, okleva. Razlog za to je jednostavan - Interpolova poternica koju su za njim raspisale srpske vlasti još je na snazi, a mogao bi da izgubi status izbeglice u Rusiji.

Čitulja za Mirjanu Marković: "Očajni Marija i Marko"

Prijatelji porodice Milošević smatraju da bi, najverovatnije, Marka dolazak u Srbiju koštao, jer su ozbiljne optužbe protiv njega i dalje na snazi.

"Sa Marijom je potpuno drugačija situacija", kaže za list Dragoljub Kočović.

"Ona već ima potrebna dokumenta za putovanje van Crne Gore, ali je potpuno slomljena i ogorčena zbog onoga što su doživeli njeni roditelji, ona i brat".

U malobrojnim intervjuima ona nije krila da nema nameru da se ikada vrati u Srbiju.

Mirjana Markovi će biti kremirana u četvrtak u kapeli bolnice u Moskvi, u kojoj je preminula.

Dok traju nedoumice o prisustvu Marije i Marka na sahrani, u Požarevcu se užurbano priprema sve što je potrebno za ispraćaj profesorke Marković, nekadašnje prve dame Srbije i Savezne Republike Jugoslavije ali i žene koja je bila najvažniji savetnik Slobodana Miloševića i siva eminencija države u vreme kada je Srbija počinila neke od strašnih zločina, uključujući i ubistva političkih protivnika.

Zasad je izvesno da će se govorima od nje oprostiti Momir Bulatović, počasni predsednik Udruženja "Sloboda", i prof. dr Milovan Bojić, dugogodišnji prijatelj Miloševića.

Povezano

Sve vesti