• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija: SAD i EU da obuzdaju Albance

Izvor Beta Izvor Tanjug

Rusija poziva SAD i Evropsku uniju da shvate svoju odgovornost za sprovođenje rezolucija SB UN i da utiču na kosovske lidere da zaustave provokacije protiv Srbije, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

 Ivica Dačić u Moksvi - Sergej Lavrov o Kosovu Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

"Pozivamo Vašington i Brisel da utiču na Prištinu i da shvate svoju odgovornost za sprovođenje rezolucije Saveta bezbednosti, koje su sačinjene zajedno sa Sjedinjenim Državama i Evropom i nateraju kosovske Albance da zaustave svoju provokativnu i konfrontirajuću politiku", rekao je Lavrov, prenosi Tass.

"U tim okvirima, mi ćemo na svaki mogući način doprinositi nalaženju rešenja. A koje konkretno rešenje Rusija može da podrži? Ističem da smo mi po izjavama predsednika Vladimira Putina, na nivou Ministarstva spoljnih poslova više puta isticali da ćemo prihvatiti bilo koje rešenje koje odgovara Srbiji. I tačka", rekao je Lavrov na zajedničkoj konfreneciji za novinare nakon razgovora sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Moskvi.

On je istakao da Rusija neće dozvoliti da Savet bezbednosti promeni mandat Ujedinjenih nacija na Kosovu.

"Čini nam se da Zapad pokušava da prisili sekretarijat UN da progura neke predloge, koji će potkopati mandat Misije UN na Kosovu. To bi bilo direktno krešenje Rezolucije 1244, a mi ćemo uciniti sve što je u našoj moći da se taj provokativni plan ne realizuje", naglasio je Lavrov.

 Lavrov je najavio da će Rusija nastaviti napore za razvoj koordinacije spoljne politike sa Srbijom.

"Nastavljamo intenzivan dijalog i kontakte na najvišem nivou, čemu je ton posebno dala poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu u januaru", rekao je Lavrov.

Dačić je naveo da Srbija nije u stanju da zaštiti nacionalni i državni interes bez podrške Rusije.

"Rusija je naš najveći prijatelj, Rusija je stalna članica Saveta bezbednosti UN i, na primer, odluka o prijemu Kosova u UN ne može biti doneta jer ne moze da prođe SB UN", rekao je Dačić.

On je naveo da je Beogradu bitna pomoć Rusije i drugih prijatelja u vezi sa članstvom Kosova u drugim organizacijama. Dodao je da će se vršiti pritisak na Srbiju da popusti i nastavi dijalog bez ukidanja takse.

Dačić je ukazao da Srbija neće povlačiti nikakve poteze, ako se govori o trajnom rešenju Kosova, bez konsultacija sa Rusijom.

Šta nude Makron i Merkel: Na Kosovu dupli suverenitet?

Vučić: Težak period, tražiće nam puno priznanje Kosova

Komentari 56

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Namćor

Sjajno ! Ovo će se pozitivno odraziti i na naš BDP ! Sad će zapad upumpati ozbiljne novce u pojedine opozicione stranke da prave žešće proteste i što lošiju atmosveru u Srbiji ne bi li izazvali nestabilnost i odvratili pažnju sa kosovskog pitanja .

Savo

Rusija je oduvek bila i ostaće pravi prijatelj Srbiji.

Dunja

Verujemo da ce se ovaj problem resiti.

special image