Pljušte pare za "novi" Notr Dam

Gotovo milijardu dolara već je stiglo od običnih vernika i magnata iz celog sveta za obnovu katedrale Notr Dam u Parizu oštećene u katastrofalnom požaru. Francuska zahvalna i Srbiji.

3
A- A A+
notr dam Foto: Tanjug/AP

Timovi za gradnju danas su doneli veliku dizalicu i isporučili drvene grede kod oštećene srednjevekovne katedrale. Vatrogasci i dalje ispituju štetu i ojačavaju konstrukciju posle požara u ponedeljak u kome se srušio jedan toranj i uništen je krov.

Predstavnik predsedničkog odelenja za kulturno nasleđe Stefan Bern rekao je za Frans enfo danas da je do sada sakupljeno 880 miliona evra (995 miliona dolara).

Iznenadni heroj obnove Notr Dama (VIDEO)

Među donatorima su američka kompanija Epl i milijarderi vlasnici L'Oreala, Šanela i Diora, kao i mnogi katolici i drugi iz Francuske i sveta.

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je rok od pet godina za obnovu zdanja iz 12. veka. Makron je za danas zakazao specijalnu sednicu Vlade posvećenu požaru u katedrali, za koji istražitelji veruju da je izazvan nesrećnim slučajem, moguće vezanim za prethodne radove na njenoj rekonstrukciji.

Zvona će zvoniti u katedralama širom Francuske večeras u čast Notr Dama.

Francuska vlada sakuplja donacije i formirala je posebnu kancelariju za primanje velikih poklona.

FRANCUZI ZAHVALNI SRBIJI

Ambasada Francuske u Beogradu srdačno je zahvalila svim građanima Srbije kao i predstavnicima vlasti koji su izrazili svoje saosećanje, empatiju i tugu nakon tragičnog požara u Bogorodičinoj crkvi u Parizu.

Francuzi na kolenima ispred Notr Dama (FOTO,VIDEO)

"Svi oni neka znaju da im se najdublje zahvaljujemo", navodi se u saopštenju Ambasade Francuske dostavljenom medijima, a koje je usledilo samo dan nakon kritike francuskog ambasadora pojedinim srpskim tabloidima koji su se seirili nad velikom nesrećom koja je zadesila Pariz, Francusku i ceo kulturni svet.

Katedrala Notr Dam je, kao što je na to, navode, podsetio predsednik Republike, srce francuske nacije i dragulj arhitekture koji pripada svetskoj kulturnoj baštini.

Podseća se da je juče vatrena stihija odnela 850 godina dugu istoriju. Katedrala je predstavljala i simbol istorije francusko-srpskih odnosa pošto je 1389, francuski kralj Karlo VI naredio da zvone zvona na ovoj crkvi da pozdrave pobedu hrišćana, Srba, protiv Osmanlija, ističe se u saopštenju.

"Kao što je rekao predsednik Republike, 'obnovićemo ovu katedralu'. U Francuskoj će se započeti prikupljanje dobrovoljnih priloga, kao i izvan naših granica. Notr Dam je katedrala svih naših sunarodnika, pa i onih koji u njoj nikad nisu bili. Obratićemo se najvećim stručnjacima i obnovićemo Notr Dam. Posebno smo dirnuti što smo odmah primili više ponuda od najrazličitijih ljudi koji su se ponudili da pomognu na gradilištu prilikom obnove", navodi se u saopštenju.

Teška borba! Sačuvana konstrukcija Notr Dama VIDEO

Dodaje se da je moto Grada Pariza, "Fluctuat Nec Mergitur" ("Bacaju ga valovi ali ne tone") što podseća da je francuska prestonica preživela bolne trenutke u svojoj istoriji ali da ih je sve prebrodila.

"Tom simbolu francuske duše i baštine čovečanstva danas dugujemo da ujedinimo naše snage i da omogućimo da bude sačuvan?, stoji u saopštenju.

Povezano

Sve vesti