• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsednik EBRD: Srbija ekonomski lider regiona

Izvor Tanjug

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti čestitao je danas predsedniku Srbije na "uspešno sprovedenim ekonomskim reformama" i poručio da je Srbija ekonomski lider u regionu.

Predsednik EBRD je istakao da je stabilna ekonomska situacija osnovni pokretač novih investicija u Srbiji, što potvrđuje iznos od 3,5 milijardi evra tokom 2018. godine.

Namera EBRD je da svoj portfolio u Srbiji podigne na milijardu evra.

U odvojenoj izjavi za Tanjug, Čakrabati je istakao da će taj iznos investicija verovatno pogurati Srbiju za 5 ili 6 mesta na listi od 40 zemalja u kojima EBRD posluje.

"To je fantastično za Srbiju i za Zapadni Balkan jer je Srbija najveća ekonomija regiona. Za mene i za naše deoničare, Zapadni Balkan je jedan od prioritetnih regiona", kaže predsednik EBRD-a.

Reč je o investicijama u različite oblasti širom Srbije, kao što je, na primer, za sanaciju deponije smeća u Vinči u Beogradu.

U razgovoru sa predwednikom EBRD, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se saglasio da je ova godina šansa za privlačenje novih ulaganja u Srbiju i rekao da je očekuje veću pomoć EBRD za privlačenje investicija u privatni sektor, sa posebnim akcentom na mala i srednja preduzeća.

Predsednik EBRD Čakrabarti zamolio je predsednika Vučića da podrži pokretanje regionalne saradnje na polju zaštite konkurencije, što je on i prihvatio. Predloženo je da se osnuje Forum tela za zaštitu konkurencije zemalja Zapadnog Balkana sa sedištem u Beogradu.

Na pitanje Tanjuga šta je plan EBRD po pitanju njenog udela u Komercijalnoj banci i kako vidi budućnost te banke, predsednik EBRD-a kaže da ne može da iznosi konkretne detalje jer su u toku pregovori sa Vladom Srbije i drugim međunarodnim investitorima koji su uključeni u ceo proces privatizacije.

"Ali, očekujem da će u naredne tri nedelje biti mnogo jasniji način na koji ćemo mi pomoći, jer zaista želimo da pomognemo Komercijalnoj banci u procesu privatizacije", navodi Čakrabarti.

To može značiti da će, kaže, EBRD ostati barem do kraja godine uključen u proces privatizacije.

U poslednjih godinu i po dana korporativno upravljanje, poslovanje i performanse Komercijalne banke su unapređene i ostvaren je napredak, pa su sve to dobre vesti za budućnost ove banke, ocenjuje Čakrabarti.

Hvali ekonomski rast Srbije navodeći da je prošle godine naša zemlja imala dobru godinu, rast od 4,3 odsto imajući, kaže, u vidu da je Srbija u prošlosti imala stopu rasta od 1,5 procenata što je bilo prenisko obzirom na mogućnosti ekonomije i želje naše zamlje da se približi nivou prihoda kakav postoji u EU.

Očekuje da će privredni rast u Srbiji ove godine biti 3,5 procenata, a u maju mesecu ove godine imaće novu prognozu rasta srpske ekonomije.

"Važna stvar sada je da se sprovedu strukturne reforme koje će učiniti poslovnu klimu boljom" te da se na taj način privuče još više investicija.

Ali, ne misli Čakrabarti samo na strane investicije, jer po tom pitanju, navodi, Srbija stoji dobro i ostvarila je, kaže, prilično dobre rezultate u poslednje tri, četiri godine.

"Već misim na domaće investicije. Potrebno je privući više srpskih investitora i takođe, poslovna klima mora da bude bolja", kaže predsednik EBRD-a.

Komentari 66

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dakki

Lepe reci su upucene predsedniku i Srbiji.

ceca

Mozda i nije tako,ali svakako se napreduje.

caca

Ovo je veliko priznanje iz Evrope o najuspesnijoj politici naseg predsednika Vucica u modernoj istoriji Srbije!!!!Idemo u bolju,jacu i svetliju buducnost!!!!Srbijo,samo napred!!!

special image